torsdag 23 maj 2013

The Butterfly Effect

Mitt liv ser inte ut som jag först föreställde mig det. Vägen har ändrats många gånger trots att det inte alltid har varit lätt. Det har inte alltid varit mina val och många gånger har jag helt enkelt fått finna mig i de beslut som andra tagit. Ofta, ofta undrar jag om jag valt rätt, om jag är på rätt väg.
Jobbar jag med rätt saker. Jag trivs, men är det det jag ska göra alltid?
Hur går det i nästa val?
Jag har hållit på i så många år redan. Det kanske är dax att sluta?
Jag har bott i Hällevik och Sverige hela mitt liv. Jag borde kanske flytta utomlands ett tag.
Jag är med jämna mellanrum trött på mitt långa hår. Kanske dax att klippa av det.
Vad var det nu jag tänkte äta idag..

Livet är fullt av val. Ofta tänker jag som så att jag lever bara en gång och ska leva så att jag inte ångrar att jag inte gjorde något jag tänkt. Ändå finns det så många saker jag skulle önskat att jag hade gjort. Jag kanske inte lever om fem år och då ska jag ha hunnit med allt jag vill.
Vissa beslut är svåra och andra bryr jag mig inte om.

filmaffinity.com
Påverkar mina beslut någon annan påverkas jag på ett annat sätt. Kanske jag skulle? Eller inte.

The Butterfly Effect har varit min favoritfilm under många år.
Den behandlar just detta ämne och visar hur olik framtiden kan se ut om man gör minsta ändring i ett val man gjort. Minsta fjärils vingslag har en betydelse. Den kan skapa en orkan på andra sidan jorden. Filmen handlar om att det finns en mening med allt. Alla val i livet, bra som dåliga, spelar en stor roll för framtiden. Varenda detalj. Filmen handlar om att han inte är nöjd med utfallet i sitt liv så han vänder tillbaka och ändrar någonting. Han vaknar upp i nutid igen och upptäcker att hans val påverkat hans liv i negativ bemärkelse. Är det inte hans liv som påverkats är det någon nära väns.
Alla resor han vänder tillbaka gör han av en anledning. Tjejen i hans liv. Hans barndomskärlek. Hur han än gör så slutar det i katastrof för henne och till slut vänder han tillbaka för att göra det svåraste beslutet någonsin. Han vänder den stora kärleken ryggen för att sedan vända tillbaka till nutid. Ingen av dem minns varandra och filmen slutar med att de möter varandra och bara går förbi men båda vänder sig om och minns något. De fortsätter dock att gå.
Jag har alltid hatat slutet för att de aldrig får varandra men de är båda ändå lyckliga på sitt håll men på ett helt annat sätt. Det kanske är så livet är.
Trots att alla val inte blir som man tänkt kanske de är till det bästa ändå.
Det finns en mening med just det valet trots att det inte känns så just för tillfället.
Finns det någon som inte sett filmen så rekommenderar jag den trots att den har dryga tio år på nacken. Den fick mig att börja tänka en hel del och jag tror fortfarande att den stämmer även om det inte går att återvända för att det man ångrar eller tycker är fel.
Det gäller att helt enkelt ta beslut i sitt liv som gör att när man sitter gammal på hemmet, om man nu får möjligheten att bli det, kan leva med det man har gjort/ inte gjort och hur livet till slut blev.
"If one thing I know - I´ll fall, but I´ll grow
I´m walking down this road of mine
This road that I call home"
Envy - Am I Wrong


http://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4rilseffekten
http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Butterfly_Effect