lördag 4 maj 2013

30 år..

Idag för 30 år sedan föddes jag. 30 år. Jag vet inte riktigt vad som gjorde att tiden helt plötsligt gick så fort. 30 år. När jag var på disco för en sådär tio-femton år sedan och någon som var 30 år bara behagade visa sig undrade jag vad deras fel var. När man är så gammal ska man ha villa, volvo och vovve. Så sa de. Var man på krogen var något helt klart fel.
Nu är jag så gammal.

Jag har frågat olika klasser genom åren just denna fråga. Hur gammal är man när man är gammal?
Eleverna brukar vara mellan nio och tolv men svaret är alltid ungefär detsamma. Vid tjugofem är man döende. När jag förklarat hur gammal jag är brukar de flytta upp åldern lite för jag känns inte riktigt såå gammal..
När är man då gammal?
Jag tyckte ju uppenbarligen som mina elever när jag var yngre.
I tonåren hade jag inte kommit mycket längre.

sverigesradio.se
När jag tittar på min umgängeskrets idag är de flesta äldre. Bra mycket äldre än mig.
Fyrtio känns inte gammalt. Femtio känns inte gammalt.
Ålder är en siffra för mig men det bästa svaret jag fått och som jag tagit till mig är från min mormor. Hon sa att man är gammal när man känner sig gammal.
Jag känner mig inte gammal. Alltså måste jag vara ung.
Mina vänner känns inte gamla trots att jag vet när de föddes vilket måste betyda att inte ens de är gamla. Jag tänker aldrig känna mig gammal trots att jag idag har gått över ytterligare en nolla. Den förra firades med att gå på systemet och att sedan fira natten lång.

Då jag i skrivande stund är inlagd blir det varken kalas eller fest men när det blir är ni alla välkomna!