söndag 5 maj 2013

ALLA människors lika värde!

Sverige är helt ok. Sverige är ett land där alla människor ska ha samma värde. Jag skriver "ska ha samma värde" för det är inte så. Jag tycker mig med jämna mellanrum se hur människor gör skillnad på andra människor. Jag är förmodligen inget undantag även om jag helst inte vill vara sådan.
Jag försöker att inte vara en person med förutfattade meningar även om jag ofta märker att mina tankar inte alltid går efter det.

Ofta hör jag människor säga att "de säger inte vad de tycker egentligen".
Nej, det är möjligt men vem gör det?

varldenshistoria.se
Jag känner en person som alltid säger exakt vad hon tycker och det är verkligen inte populärt i de flesta fall. De flesta klarar inte av det och tar då avstånd. Ärlighet är då bra så länge det passar in i det de själv vill höra. Vill de inte höra det tycker de att personen i fråga pratar skit eller är elak.
Gäller det ett politiskt parti måste man gå på det skrivna ordet.
Jag har varit med så många år att jag tror jag kunde dragit upp jämförelser med alla politiska partier som idag sitter i riksdagen där deras företrädare sagt en sak men gjort tvärtom.
De har skrivit saker i sitt partiprogram men gjort tvärtom.
Säger de då vad de tycker?
Man ska inte kasta sten i glashus.

Jag vet att jag tjatar om detta ofta. Alla människor är lika mycket värda i grunden. Jag kan inte döma en människa efter dennes åsikter, tankar, kläder, utseende, religion, politisk riktning, föräldrar, boende.. listan kan göras väldigt lång.
Jag dömer människor efter saker de har gjort mig eller familjen personligen och jag kommer förmodligen aldrig förlåta den person som betett sig väldigt illa. Tycker jag då illa om den personen har det inte med något av ovan att göra. Det har med hur den personen är. Det spelar alltså ingen roll vilken religion, vilket parti, vilket kön, ålder etc de tillhör.
Jag tycker att alla borde tänka likadant.

När media hoppar på någon väldigt mycket reagerar jag likadant.
När de exempelvis jagade Håkan Juholt gick jag i spinn här hemma.
Jag har inte samma åsikter som honom, tänker inte likadant, tillhör inte samma parti, ålder.. vi har nog inte mycket gemensamt MEN, alla kan göra misstag. Låt honom vara!
När media har hängt ut någon i ett par dagar räcker det. Oavsett vem det är.
Det enda jag kan tänka mig att se skillnad på är om det är en grov brottsling men då gör Sverige tvärtom istället. De skyddar dem. Oftast visas ingen bild för deras personliga integritets skull men är du förtroendevald och begår ett misstag ska du jagas med en blåslampa.
Rätt?
Olika politiska misstag får betydligt mer uppmärksamhet än när något hemskt hänt. Jag har inte kollat men är rätt säker på att om man söker på olika politiskt uppmärksammade felheter de sista åren har de fått mer uppmärksamhet än vad exempelvis Mangs har fått sammanlagt.

Sist ut av alla var nu Omar Mustafa. Och Veronica Palm. Jag har inte tänkt att jag skulle skriva någonting om detta men nu blir det ett par rader iallafall. Han avgick. Slutdiskuterat.
Jag tänker inte lägga mig i vad som sagts och inte för det rör inte mig.
Jag tycker dock att det är märkligt att någon kan vara hög företrädare för så vitt skilda saker och det handlar om ALLA männsikors lika värde.
Hade reaktionerna varit likadana om Omar Mustafa hade varit företrädare för något av de andra partierna som sitter i riksdagen? Välj mellan S, V, Mp, Sd, C, Kd, Fp och M.
Vad tror du?
Expo, som jobbar mot rasism, har kritiserat människorna som var inbjudna av Islamiska förbundet. Mustafa försvarade det. Åter igen, tänk om det var ett annat parti som gjort det.
Det har varit personer som är antisemiter, försvarat självmordbombare mot Israeliter och tycker att Israel kan liknas vid cancer. Är det ok?
Främjer det alla människors lika värde?
Det tycker inte jag.
Oavsett vad någon tycker om konflikten mellan Palestina och Israel är det människor som bor där.
Judarna är lika mycket värda som alla andra männsikor på vår planet.

Jag tror många har lätt för att prata illa om andra, om de som "inte säger vad de tycker" och om de som inte alltid följer strömmen. Mustafa avgick. Låt honom nu vara.
Den som har ryggen fri kan kasta den första stenen.
Jag hade aldrig kunnat kasta någon.