måndag 13 maj 2013

Nötkött, griskött, råttkött..

Jag hörde först om detta hos Lotta Brome. Kina hade också testat sitt kött när det blev så mycket snack om hästköttet i olika nötfärsprodukter. De hade inget hästkött i sitt nötkött.
De hade råttkött istället.

Lek med tanken att detta hade varit i Europa.
Då hade jag förstått hysterin runt det hela!
Råtta låter inte precis aptitligt men jag är fullt medveten om att jag med all sannolikhet har ätit det när jag varit och rest. Jag lever fortfarande så det är ju uppenbart inte dödligt, om jag nu fått det i mig.
Det var inte bara färsk råtta de hittat utan även kött från självdöda djur.

westelindh.blogg.se
IKEA i Kina gick ut med att deras köttbullar inte kom från Europa när det blev så mycket diskussioner vilket resulterade i att deras försäljning rasade. Kineserna hade inget problem om det var hästkött i köttbullarna så länge det kom från Europa. Det var ok.
Anledningen var att de inte litar på Kinas köttproducenter.
Jag förstår dem.

Är det vi i Europa som är överkänsliga då?
Jag tycker inte det. Jag äter så lite kött att jag förmodligen hade behövt äta tabletter för att få upp rätt näringsinnehåll i maten. Jag kompenserar det med bönor och liknande för att det ska bli bra. Jag skulle dock aldrig tvinga barnen att äta min kost. De får välja själv när de blir stora och här finns all varierad kost även om jag inte äter den själv. Det står oftast minst ett alternativ till middagen på bordet.
På grund av mitt låga köttintag oroar jag mig inte ens. Jag hade dock mycket hellre ätit hästkött än råtta. För många år sedan såg jag ett nyhetsprogram där programledaren åt råtta. Hon tuggade och tuggade men spottade till slut ut det. Hon sa att hon kanske hade ätit det om hon inte vetat vad det var hon stoppade i munnen. Jag har provat mycket som är märkligt i min värld och hade förmodligen testat om jag fått tillfälle men då vill jag veta det innan.

I Europa och Sverige har vi full kontroll på det mesta. Vi är även de mest allergiska och överkänsliga. Jag är urtypen för en allergiperson. Jag kräver att det ska vara rent och undanplockat runt mig, maten ska vara fräsch och tappas minsta sak på golvet, även om det är nystädat, så slängs det.
Jag tror dock jag är en av de överkänsliga typerna som skapar detta samhälle. Tyvärr.
Jag önskar att jag inte hade varit ett sådant pjaug som jag är men kan inte hjälpa det.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5524719