onsdag 8 maj 2013

Berättelsen om Pi

moviezine.se
För väldigt många år sedan läste jag Paolo Coehlos bok Alkemisten. Jag minns att jag tyckte den var fruktansvärt tråkig i början men efter ett tag fastnade jag. Än idag skulle jag beskriva den boken som en av de som fick mig att ändra mina åsikter och mitt tänk. Den må vara flummig men det var en speciell känsla i den. Det kändes som om jag lyftes över något annat.

Nu har det hänt igen. Berättelsen om Pi fick mig att ändra mitt tänk till förhoppningsvis det bättre. De första sjuttio sidorna är fruktansvärt upprepande och trista men då jag bara kämpat mig igenom dem var det sedan lugnt. Boken är så detaljerad i vissa avseenden att den kan förklara ett grässtrå på fyra meningar. Dess styrka är dock den djupa tanken om livets mening och religion.
Berättelsen om Pi tar upp saker jag aldrig funderat över.
Vad är det som säger att en person bara får ha en religion?
Finns det bara en sak som är rätt?
Varför skulle det inte gå att ta lite av varje relgion och göra till sin egen?
Måste man tillgöta någonting för att bli accepterad?

Pi förlorar hela sin familj. De drunknar tillsammans med i princip hela familjens zoo när de ska ta sig över Stilla Havet. Pi och den bengaliska tigern överlever och det gör det tillsammans på en liten båt i över tvåhundra dygn. Hur?
Genom att veta varje saks plats. Genom att följa naturen och vad den ger.
En tiger vet inte att den är en tiger. Den vet inte hur stor den är. Den följer sina instinkter och genom att lära sig dem överlever Pi.

Boken är tråkig i början men väl värd att läsa!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ber%C3%A4ttelsen_om_Pi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Yann_Martel
http://www.sf.se/filmer/Berattelsen-om-Pi/