lördag 22 juni 2013

The Flinch

Läs den! Av en vän fick jag tipset att läsa The Flinch. Jag har lagt länken nederst i detta inlägg då den finns som en pdf-fil. Den är dessutom bara cirka 35 sidor lång så alla orkar läsa den även om den är skriven på engelska.
Boken handlar om "the flinch". Alltså reflexen/instinkten att inte göra något som känns jobbigt i ryggraden.


"Opening new doors means confronting a possibility of getting lost. Lost feels like failure,
something that might leave a scar or be embarrassing. So the flinch starts its work, and
pushes you back into the familiar to distract you. Before you can stop it, you’re back i
the corridor."

Jag får samma känsla som av Alkemisten och Berättelsen om Pi. Det är så mycket jag känner igen mig i denna korta bok. Det är så mycket tankar som stämmer och det jag inte ser i mig själv kan jag se i någon annan.

lansstyrelsen.se
Människan idag har i princip inget att vara rädd för och har därför lärt sig att vara rädd för saker som inte är farliga. Det finns inga björnar i skogarna här. Jag skulle utan problem kunna ställa mig framför hur många människor som helst och spela musik. Inga problem alls! Be mig inte att gå upp och hålla ett anförande för jag blir så nervös att jag får tunnelseende och glömmer att andas. Jag inser att inget kan hända men jag kan inte hjälpa det. Samtidigt som det är jobbigt går jag upp för att jag har något jag vill säga och tyst har jag aldrig klarat att vara. Jag får tvinga mig upp. Det betyder att jag går emot min reflex/instinkt.

Det är väldigt svårt att bryta ett invant mönster. Det sker inte i en handvändning. När man sen hamnar i en situation som man själv inte kan påverka eller har valt blir det tio gånger värre. Att sitta låst i en situation som i ett skruvstäd kan knäcka den starkaste. Det är då det gäller att gå emot det man lärt sig. Trampa nya stigar. Gå ett nytt håll. Det kan inte bli värre än att det blir en förändring och förändringar är inte av ondo. I alla de vägskäl jag blivit satt eller försatt mig själv genom åren så har det ändå blivit hyfsat bra. Om femtio år när jag förhoppningsvis sitter i en solstol med en drink och blickar tillbaka på mitt liv så har det blivit bra oavsett om det blir som jag först tänkte eller inte.

"And when the light has left,
I'm not sure of my every step"
- Bedouin Soundclash

På något sätt kommer allt bli bra. Jag tänker dock in i det sista försöka undvika de vägar som gör mig ensam och bitter. Har du en stund över så läs denna bok!
Den är lite tjatig men kontentan i den är bra.
Du lever ett liv så lev det!
Allt löser sig men du väljer själv om du ska vara lycklig eller inte.
En ny stig ger bara möjlligheter.

http://raouldify.files.wordpress.com/2011/12/2011_1203-the-flinch.pdf