måndag 3 juni 2013

Smartness!?

Hög IQ kan kollas genom ett enkelt test enligt nya studier. Ny forskning visar att människor med hög IQ sållar bort all information som inte anses nödvändig.

"En vanlig definition av intelligens är förmågan att snabbt ta in och tolka information. Duje Tadin menar att hans resultat visar att definitionen måste göras om. Enligt honom är intelligens i stället hur effektivt hjärnan kan hitta den viktiga informationen och fokusera på den, och strunta i det som är oviktigt.
– Att sålla bort oväsentligheter är en mycket viktig del av intelligensen. I den värld vi lever är det för mycket information omkring oss hela tiden, och det blir ju bara värre och värre. Men kan du fokusera på det som är mest relevant kommer du att klara dig bra, säger han." Från DN.

Är det nu jag ska skratta och säga att "det visste jag väl"?
Jag kanske inte är så förvirrad som jag trott alltid. Jag kanske har betydligt bättre koll än vad jag själv tror?
Skämt åsido. Jag är allmänt förvirrad och sista tiden har det varit fullständigt kaos då min hjärna håller på att svämma över av allt jag måste fundera över och inte.


inovizion.com
Jag tror intelligens kan se väldigt olika ut och för mig behöver inte den ena sortens intelligens vara bättre än den andra. Jag värderar en väldigt händig människa betydligt högre än någon som kan rabbla längder av olika saker. Jag tycker Mensas test är väldigt enkelt men jag har väldigt lätt för denna sortens tänk.
Jag har gjort liknande tester på polisuttagningarna och satt max på dem båda gångerna men det är för att jag har lätt för sådant. Jag har alltid haft det.
Det går däremot inte att berätta ett skämt för mig för jag förstår i princip aldrig poängen förrän en lång stund efter alla andra. Jag kan läsa en text tio gånger utan att minnas någonting. Jag kan stå och lyssna på ett samtal utan att höra någonting för då kan jag fundera över något helt annat. Jag hör inte saker jag borde göra. Att spela med mig är nog hopplöst då jag ständigt får fråga varför jag inte hör mig själv. Tankspridd.

"I won´t insult your intelligence by suggesting that you really believed what you just said"
 - William F Buckley JR

Däremot ha jag lätt för att plocka ut information jag söker, om jag inte tänker på något annat. Mitt stora problem, med åldern, har kommit med viljan. Förr läste jag texten tjugo gånger om det behövdes. Nu orkar jag inte och lägger den om jag tycker det är trist. Att ha mycket information parallellt är inga problem sålänge jag är intresserad av det jag gör. Jag skjuter väldigt gärna upp allting till sista dagen och därefter kommer här under texten från Piratens grav. Det kunde varit min text och jag är med all sannolikhet varken smartare eller mer korkad än någon annan. Jag är jag.

"Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972."

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/smarta-hjarnor-sorterar-bort-mest-information
http://mensa.se/bli-medlem/provtest/