torsdag 13 juni 2013

Nya humanare asylregler i EU

När man sorterar ner någonting i bitar kommer man alltid fram till det viktigaste. Det viktigaste för mig är att alla är människor oavsett i vilket land de är födda eller var de bor. Den som flyr sitt land på grund av att de inte längre kan stanna i sitt hemland ska enligt mig självklart få hjälp någon annanstans. Jag hade inte bott kvar i detta landet och kämpat om risken fanns att mina nära och kära skulle dött. Jag hade dock alltid längtat hem.

"Where we love is home - home that our feet may leave, but not our hearts."
- Oliver Wendell Holmes
 
13 år tog det för EU att komma överens. Förutom det faktum att det tog just tretton år så tycker jag att detta är bra. En asylsökande ska nu ha samma rättigheter oavsett vilket land de först kommer till.
Dublinförordningen bestämde 2003 att det land som en asylsökande först kommer till ska vara ansvarit för denne persons asyl men det har kunnat se väldigt olika ut beroende på vilket land de kom till. Att nu ha gemensamma regler gör att de asylsökanden i mina ögon inte behöver fly vidare till länder som de kanske tror är lättare att komma in i.
 
sverigesradio.se
Jag tror att den som flyr sitt land alltid längtar hem. Det hade jag alltid gjort och jag hade alltid velat återvända oavsett hur många år som hade förflutit. Jag hade dock inte velat återvända förrän det var riskfritt och då jag tror att de flesta tänker som mig ser jag det som väldigt viktigt att hjälpa de som vill hem till sina länder. Den dag de vill det. Jag ser det också som väldigt viktigt att vi som land ska göra vårt bästa för att det ska gå att återvända. Världsfred har jag aldrig trott på men vi måste sträva efter det.

Jag kan vara väldigt kritiskt med mycket om EU men jag tror att det är sådant här som gör EU viktigt. Detta är en för stor fråga för att varje land ska ta det för sig. Genom att alla länder nu har samma regler kommer det bli humanare för de människor som har flytt eller flyr i framtiden. Till syvende och sist är vi alla människor på samma planet.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gemensamma-asylregler-i-eu_8256968.svd
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dublinf%C3%B6rordningen