söndag 16 juni 2013

Att inte kasta sten..

För mig är det viktigt att vara insatt i det jag talar om. Man ska inte kasta sten i glashus.
Jag får väldigt lätt ett tänk om vissa saker men har ingen erfarenhet av det.
Jag är nog en rätt flummig person innerst inne och skulle mycket väl kunnat leva ett kollektivt hippieliv långt iväg från civilisationen. Jag är en tekniknörd men känner ändå att väldigt mycket saker är onödiga. Jag har under många års tid funderat på att bli vegetarian men känner inte att jag behöver sätta mig i ett fack vilket gjort att jag helt enkelt inte äter kött men inte kallar mig för något. Efter en hel del funderande har jag dock bestämt mig för att testa lite saker. Det handlar inte om att jag tycker synd om dem eller har något speciellt tänk runt just det utan jag gillar det bara inte. Så länge jag kan minnas har jag tyckt så.

laurieturunen.com

Jag har en tid testat att leva som vegan. Jag har alltså inte ätit någonting från djurriket och jag kan helt ärligt stå för att det inte är några problem. Det största problemet var godiset jag stoppat i mig i vanliga fall. Sötsuget är dock i princip helt borta nu så det är inget problem. Jag kombinerade denna kost med att fasta.

Innan jag började läste jag på en hel del om detta med fasta. För många år sedan gjorde jag det i tio dagar och mådde inte alls dåligt över det. Jag tappade dock väldigt mycket i vikt och det vill jag inte.
På grund av att jag vill behålla min vikt men leva nyttigare har jag testat en kombination av olika fastemetoder. Jag äter ett mål mat om dagen (då äter jag vad jag vill inom kosten) och dricker annars bara vatten och te. Den mat jag ätit har varit helt baserad på växtriket och jag kan inte påstå att jag mår dåligt av det. Jag har till och med sovit lite bättre av detta men om det är på grund av kosten eller fastan vet jag inte.
Jag mår inte dåligt utan nästan tvärtom. Jag har nog aldrig varit så effektiv och jag känner mig nästan euforisk om dagarna. Jag kan dock jämföra med hur det är att fasta helt och hållet och upplevde det som betydligt lättare. När kroppen inte får någon mat alls försvinner alla hungerskänslor men nu kommer de varje dag då jag måste äta en gång.

Att vara vegan är inga problem. Jag klarar mig helt utan någonting från djurriket men helt ärligt så förstår jag inte varför. Jag kan inte se varför det inte går att äta ägg eller dricka mjölk. Djuret lider inte av detta. Binas honung är inte heller något smärtsamt för dem. Jag har levt som vegan enbart genom maten och inte med klädstilen.

Rent tekniskt lever jag som en demivegetarian. Det betyder att jag äter fisk och kyckling om jag måste men inte kött. Jag väljer aldrig detta och tycker inte det är gott. Mina problem med att jag måste se vad jag äter hjälper inte heller till. Nu har jag då testat att leva såhär och väljer aktivt att inte leva som vegan.
Det finns ingen anledning. Att välja att bli vegetarian är fullt tillräckligt om man inte vill äta kött men att undvika ägg, honung och mjölkprodukter ser jag som väldigt konstigt.
Som tur är så får varje individ välja själv.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Veganism
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism