onsdag 19 juni 2013

Osminkade sanningar i framtiden!?

Patrik Lundberg åter igen. Aftonbladets nya krönikör. Jag har inte alltid tyckt som Patrik och kommer förmodligen inte heller alltid att göra det men denna gången blir jag glatt överraskad. (igen) Tack!
Äntligen en journalist som har förstått och verkar driva fram linjen att hans uppgift inte är att tycka om någonting utan bara att föra fram händelserna.
Patrik skriver att hans uppgift är att skildra verkligheten sen är det upp till läsaren att sätta prefix och tycka. Äntligen! Han kanske kan ge kurser för det är inte många av hans kollegor som verkligen har förstått detta. Det är ytterst svårt att läsa eller höra någon nyhet utan att journalisten har lagt dit ett tyckande av något slag. I mina ögon är det väldigt dålig journalistik.

Jag som konsument är inte bekänt av en sminkad sanning. Jag vill veta exakt vad som hänt och sedan bilda min egen uppfattning. Media ska inte vara vinklat med åsikter åt något håll.
Det är deras jobb att föra fram oberoende nyheter och klarar de inte det ska de inte heller jobba med detta yrke enligt mig. Skulle jag få jobba som lärare om jag bevisligen inte klarade att lära eleverna det de skulle kunna? Jag tutade kanske i dem vad jag själv tycker?
Det är inte ok.

För mig är det ett typiskt knallrött tänk. Människor kan säkert inte se hur det verkligen är så någon lägger dit sin egen åsikt.. Någon slags överhet som om folk inte själv kan se sanningen. Många gånger undrar jag om det verkligen finns opartisk media överhuvudtaget. Det närmsta jag kan komma är att läsa alla tidningar jag kommer över samt att se nyheter inte bara från Sverige utan även från utlandet. Sen bildar jag min egen uppfattning.

aftonbladet.se

Patrik tar som jag ser det också upp detta med att alla är lika mycket värda. Han lägger inte någon värdering utan baserar vad han tycker på egna erfarenheter. Genom det han skriver skiljer han väldigt tydligt på sak och person. Det är ok att inte tycka som någon annan men respekten för personen i fråga måste alltid finnas där ändå.

"A winner, no matter you rag color deep down we all brothers
and regardless of the time somebody else still love us."
Coolio

Skilj på sak och person. Stalin var älskad av någon. Lenin hade förmodligen någon bra sida. Jag tycker inte att Schyman har många politiska rätt men jag måste respektera henne ändå. (Vi har som jag har förstått det samma trädgårdsintresse) Det finns mycket som kan förena olika människor. Tvärtom också. Det spelar ingen roll vilket för människovärdet är detsamma.
Kör på Patrik. Jag ser fram emot osminkade nyheter.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/patriklundberg/article16978414.ab
http://emiliepilthammar.blogspot.se/2012/10/patrik-lundberg-och-nobelpristagaren-mo.html