fredag 14 juni 2013

Utedagis stressande för barn.

Utedagis har varit populärt i rätt så några år. För mig är det något som får mina tankar att vandra till sjuttiotalet och flowerpower. Jag kan inte exakt säga varför. Serien Solsidan med sin vinkling hjälpte inte till. Forskning visar nu att barn, speciellt yngre barn, blir stressade av att gå på utedagis. De är helt enkelt ute för mycket. Jag ska upprepa något jag säger ofta och i många sammanhang.

TÄNK SJÄLV! TÄNK LOGISKT!

Min No-lärare, åter igen, på högstadiet tjatade om att vi skulle tänka logisk. Kan det stämma? Är det sannolikt?
Nu hoppar jag på några tår men jag har vanan inne: På stenåldern var vi alltid ute och letade efter ett sätt att klara oss. Vi levde inte så länge då. Evolutionen gjorde att vi kunde börja bygga våra hem och vi började leva längre. Det har sedan bara ökat.
Jag tror inte barn dör av att vara ute men det får vara lite logik i det.
Sunt förnuft.
Hur många vuxna är ute alltid?
Ytterst få om jag får gissa.
Allt är bra i måttliga mängder. Klart barnen ska ut!
Men att vara ute konstant alla timmar på dagis, även när det är kallt, är för mig fruktansvärt dumt.
Jag hade aldrig satt barnen på det.
Lagom är nog bäst.

svt.se

Vi är ute alla dagar med båda barnen. Jag är som en björn (hårig med mycket underhudsfett..) som ligger i ide på vintern. Jag avskyr att gå ut när det är kallt! För att inte tala om snö.
Jag tvingar mig ut för att Lilleman ska få leka i snön och åka pulka.
När våren kommer med värmen går jag ut och börjar greja och går inte in igen förrän det börjar bli riktigt kallt på hösten. Jag älskar att vara ute när det är skönt och har gjort sedan jag var barn.
Jag har dock alltid hatat kylan. Även som barn.
Jag minns vad hemskt det var att stå ut med skridskoåkning och bad i skolan. Det betydde kyla för mig så jag är mycket tacksam att detta med utedagis inte var inne när jag var liten för då hade jag inte varit här idag. Åter igen sunt förnuft.
Klart barnen ska vara ute men uppenbarligen inte hela dagar i alla väder.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/barn-pa-uteforskolor-stressade/