lördag 29 juni 2013

Jämställdheten efter den arabiska våren

Den arabiska våren drog över mellanöstern och störtade ledare som inte ansågs hålla måtten. Fria val infördes och maktskiften blev resultatet. Vad gör man då när det inte räcker?

"Hennes tunisiska kollega Henda Chennaoui skräder inte orden när det gäller islams roll i arabländernas politik:
– Religionen är det stora problemet. Inom islam anses kvinnan vara underlägsen och om vi vill nå jämställdhet måste religionen förpassas ut ur politiken. Det finns ingen moderat islamism."

Jag bryr mig inte om vilken tro någon har eller var de bor. Jag tror Henda har helt rätt. Religion och politik ska inte höra samman utan det är den politiska åsikten som ska vara viktig. Inte någon helig bok. Tänk om bibeln hade fått styra i Sverige i detalj?

helagotland.se
Tron är inget viktigt i vårt land längre. Det kommer inte någon hem i stugorna som man ser i Emil i Lönneberga. Det är inga förhör och de ungdomar som läst hela eller bitar av bibeln är få.
Feminism är så viktigt i vårt land. Vad är det som gör att de som anser detta vara det viktigaste inte ser till jämställdheten i andra länder? Är de kvinnorna mindre värda eller det finns andra som ska sköta det? Det finns, bevisligen enligt artikeln, få kvinnor som kommer fram i länderna som genomgick den arabiska våren. Vad ska vi göra för dem?
Det står att utbildning är det viktigaste så vad gör vi för att den ska fungera i dessa länder?

När jag läser om den situation dessa kvinnor har i sina hemländer kan jag förstå att de blir feminister för de har det som vi hade det för väldigt många år sedan. De behöver starta upp en ordentlig kamp för att visa att deras åsikt och vilja är lika mycket värd som männens. Män och kvinnor är lika mycket värda. Oavsett vilken uppsättning gener någon har så ska de ha lika rättigheter.
Det är här EU kommer in. EU ska hjälpa till att så att utbildningen fungerar i dessa länder för att sedan kunna påverka för att alla människor i dessa länder ska ha samma rättigheter och skyldigheter. De ska ha det självklara oavsett om de är kvinnor eller män, rika eller fattiga, vuxna eller ungdomar.

http://rod.se/arabisk-v%C3%A5r-v%C3%A4nder-kvinnorna-ryggen