lördag 1 juni 2013

Leva för att lära

Digitalt lärarlyft. Jag må vara en bakåtsträvare men vissa saker förstår jag verkligen inte. Digitalt lärarlyft. De flesta partier har lagt någon liknande idé och så även moderaterna.
Jag förstår det inte riktigt.

Ett digitalt lärarlyft?
Jag tänker såhär. Det går att läsa sig till allting idag. Internet är fantastiskt.
Vad jag än vill lära mig finns det på internet och skulle jag inte vara förtjust i det så finns det böcker. Jag behöver inte ens köpa böckerna med tanke på vilka bra bibliotek det finns i Sverige.

Om jag jobbar som frisör. Vad händer om jag inte följer med utvecklingen?
Jag vägrar att testa nya frisyrer, färger och slingor. Jag kommer gå i konkurs.

Om jag jobbar med någonting inom fordon och helt enkelt inte följer med i nya trafikregler, skyltar eller den teknik som kommer. Vad händer då?

Om jag utbildar mig till ingenjör inom någonting men sen inte följer med utvecklingen. Jag läser till ekonom men lär mig inte de nya programmen till datorn som kommer. Vad händer?

Utveckling i all ära. Varje person i sitt yrke måste ansvara för en viss utveckling. Lärare ska alltså få ett digitalt lärarlyft. En ipad kan inte bli lättare att lära sig. Jag är skeptiskt trots att det är mitt yrke.
opedagogen.se
Med tanke på farten utvecklingen har borde lärare då fortbildas varje år inom den nya teknik som dyker upp. Jag ser det som i princip omöjligt. Jag anser att det borde bli lite mer egenansvar i varje yrke. Jag tror att ett digitalt lärarlyft kan vara bra men min erfarenhet från verksamheten är att det inte fungerar sådär väldigt bra när det är någon fortbildning.
Min erfarenhet av de dagar vi har haft är att jag redan har kunnat det de skullat lära ut. Anledningen är mitt teknikintresse. De saker jag inte har förstått har jag kunnat läsa mig till snabbt.
De som inte velat ta till sig tekniken eller inte tyckt om den har inte heller tagit den till sig.
Hur ska något lärarlyft komma till rätta med det?

Min uppfattning är att de som redan vill vara kunniga inom den digitala världen är det. De ser själv till att veta hur saker och ting fungerar. Det är aldrig fel med utbildningar men någon gång måste även det personliga ansvaret komma in. Jag ser till att följa tekniken så gott jag kan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5529676