tisdag 11 juni 2013

Tobiasregistret åter igen..

Du kan rädda någons liv!

Mitt bohemiska, många gånger filosofiska tänk har nu fått vatten på sin kvarn. Det finns en mening med allt på något sätt även om det inte går att se det från början. Hur liten detaljen än kan vara så är livet en sorts Butterfly Effect. Alla val är viktiga.

Tobias 17 år /tobiasregistret.se

Tobiasregistret är ett svenskt benmärgsregister. De samarbetar i sin tur med liknande register runt om i världen och ser till att människor som exempelvis får någon blodsjukdom får möjligheten att bli friska. Många har turen att kunna få hjälp inom sin familj men övriga lämnas åt ödet.
Tyvärr är det bara 40 000 registrerade i Tobiasregistret men genom att tjata om det hoppas jag att fler går med. Män är mest eftersökta då en kvinna inte får lämna benmärg varken under graviditet eller ett år efter. Upp tills du fyller 40 år går du med gratis och lämnar bara ett blodprov.
Efter det får du bekosta testet själv och kostnaden för det är runt 500 kronor.
Gå med!

För ett par år sedan blev en anhörig till familjen sjuk vilket slutade med ett transplanterat hjärta. Jag gjorde ett aktivt val att donera organ redan på mellanstadiet och har det kortet kvar i en gammal plånbok. Det har alltid varit viktigt för mig. I samband med detta med hjärtat läste jag en artikel i tidningen Barn och Cancer som berättade om Tobias kamp för att överleva. Han dog då de inte fick tag i en donator och registret startades upp för att ge andra barn i Sverige, och vuxna, en chans. Jag gick då med och fick min man med mig. Jag är så tacksam för det idag. De ringde honom för ett par månader sedan och berättade att de fått en träff på honom. Någon behövde, om övriga tester var ok, hans benmärg.
Alla tester var ok och för ett tag sedan fick en familj i USA veta att deras familjemedlem skulle få en chans till ett nytt liv. Benmärgen tas genom ett vanligt stick i armen. Han får ta sprutor några dagar innan och sedan sitta med denna nål i upp till fem timmar. Blodet rensas på det de behöver och lämnas över till en person som står och väntar på sjukhuset. När han får denna låda åker han direkt med ett flyg till USA, in på sjukhuset och personen som behöver benmärgen får den.
Helt otroligt.

I min hjärna betyder detta att det fanns en anledning att jag läste den tidningen, hade träffat min man, åkte på semester för tretton år sedan och träffade honom.. allt har kanske varit meningen av denna lilla anledning. Denna person i USA skulle få möjligheten att överleva.

Vill båda parter får de om två år ha kontakt med varandra. Det kan ju vara så att någon av dem vill veta hur det gick eller vem den andre var. Sannolikheten att de skulle hitta en donator var en på tjugo miljoner. 1 på 20.000.000 personer. Det är helt otroligt. Utan Tobias register och deras samarbete över världen hade det varit kört.

Gör en insats och gå med du med!
Du kan behövas!
http://www.tobiasregistret.se/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stamcell