fredag 27 december 2013

Skadestånd till anhöriga?

Överallt i världen finns det människor som är beredda att göra vad som helst för att få lite pengar. Det sägs att arvstvister är bland det värsta och jag är inte förvånad. Jag skulle aldrig någonsin tagit en strid om det inte var så att jag visste att jag hade rätt. Jag har varit med i saker som kunde blivit en stor tvist när jag bara backat och gått med på vad jag idag aldrig skulle. Juristen idiotförklarade mig men jag orkade inte. Jag kan dock fortfarande gå med ryggen rak för jag har gjort mer än rätt för mig. Pengar är inte värt så mycket att jag är beredd att gå till strid eller förstöra min karma för det.

Jag har inte sett programmet i fråga men ställer mig väldigt frågande till de anhörigas krav. Mår någon verkligen bättre för en summa pengar? I detta fall rör det sig om 125 000 kronor och för mig är det verkligen inte en summa värd allt besväret. De känner sig kränkta för att de strax efter en anhörigs död fått se dennes sista tid i programmet Sjukhuset. Jag har inte sett detta program men ställer mig tveksam till om det kan vara så att de framställt personen i fråga på något dåligt sätt.
Sjukhuset måste ha fått tillstånd för att filma det de gör och jag kan inte tro att de visar varken några grövre detaljer eller hemskheter. Förmodligen ser man mer av det i en fiktiv sjukhusserie än i verkligheten.

tv3.se
Jag kan förstå att de inte är glada över att få se detta på tv första gången. De är tre personer som nu tillsammans begär nästan en halv miljon kronor. Är det värt det för att bli chockad och må dåligt över någonting?
Jag har suttit med i domar i Hovrätten där våldtäktsoffer fått mellan 10-15 000 för att det beräknas fullt tillräckligt för den kränkning de har blivit utsatta för. Jag tycker detta är för lite pengar och hade nog kunnat tänka mig att de gör tvärtom. Denna summa till dessa anhöriga och de 125 000 till våldtäktsoffret. Det finns så många människor som blir utsatta för brott och jag anser inte detta med att en anhörig blivit filmad vara något större problem.

De talade häromdagen på radion om att serier liknande denna har gjort att hygienen har förbättrats betydligt på sjukhusen där de spelar in. Det är uppenbart så att människor skärper till sig ytterligare när de vet att de blir filmade. Många var dessutom positiva till detta då de upplevde programmen som rättvisa och bra.

Som jag ser det verkar det som om dessa anhöriga enbart är ute efter pengar och jag kan inte se varför det sista minnet av någon ska bli en lång och utdragen konflikt med en instans som inte har något personligt intresse i detta. Jag tycker synd om dem som blivit kränkta av detta men ge dem en ursäkt och låt det sedan vara över. Jag kan inte se varför en summa pengar gör att de helt plötsligt skulle kunna vakna på morgonen och må mycket bättre. Den anhörige kommer inte tillbaka ändå.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5742011