söndag 22 december 2013

Extremismen och föräldrars ansvar.

Expo får uttala sig. Det tycker jag är fel för de står på en sida av politiken med de anställda de har men jag håller med om vissa av uttalandena. Föräldraperspektivet måste ses över.

En utredning har gjorts om extremismen i Sverige och hur vi ska motverka att ungdomar fastnar i detta. För mig är det inte självklart varför man hamnar inom extremismen, oavsett vilken sida det är men jag är väldigt övertygad om att den stora delen av de som befinner sig där mår dåligt. Om det är för att deras föräldrar alltid hållit med dem och de vill revoltera, eller att de aldrig någonsin blivit sedda av sina föräldrar, vet jag inte. Jag tror dock att det är något av det. Ett barn som har det bra på alla sätt och mår bra under uppväxten får inte så märkliga värderingar att de tror att det är ok att hota och bruka våld mot de som inte tycker som denne. Självklart finns det, som i alla olika genrer av människor, de som hamnar såhär trots att föräldrarna alltid gjort "rätt" men jag tror att de personerna är få. Det finns en anledning att de hamnar i dessa grupper.

regeringen.se
En normal vuxen kan gå in i en klass eller till och med på dagis under ett par timmar för att sedan komma ut och kunna göra en gissning om vilka av barnen/eleverna som kommer att hamna snett. Det stämmer självklart inte helt men till stor del. Det syns så tydligt och det är skrämmande att inte mer görs på ett tidigt stadium. Skulle någon vara osäker är det bara att vänta in föräldrarna så blir det glasklart. Klarar inte föräldrarna det ansvar de har ska de få hjälp och skulle det inte fungera ska barnen omhändertas. Det låter grymt men min övertygelse är att det i längden är det bästa för barnen. De behöver en trygg, stabil plattform att stå på för att byggas upp inför vuxenlivet. En ond cirkel är svår att bryta när den är inom familjen och därför kan ett familjehem eller boende hos en annan släkting vara en bra lösning.

Min övertygelse är att det enda sättet att minska dessa grupper är att sätta riktiga insatser i barnomsorg, skola och vård. Redan på MVC kan de säga vilka barn som kommer att ligga i riskgruppen. Om alla hade blivit duktigare, inom alla instanser, på att anmäla och om socialtjänsten tog tag i allt med en gång så tror jag det hade blivit bättre. Ett barn som mår dåligt syns på olika sätt och man behöver inte vara Einstein för att räkna ut det. Värderingar måste komma tidigt för barnet. Att vara en bra förälder har ingenting med kön, ålder eller etnicitet att göra. Jag är helt övertygad om att det finns femtonåringar som är betydligt bättre föräldrar än någon i min ålder. Det har inte med det att göra utan värderingarna föräldern lär barnet.

Jag har inte tagit del av utredningen men då jag anser att kommentarerna, kritiken, som framkommer i artikeln är vettiga ska det bli intressant att läsa den.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5734251
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5734053