tisdag 17 december 2013

Sankta Lucia med tomtenissar, pepparkaksgubbar och en sotare kanske?

solklart12.se
Debatten rullade vidare även i år om pepparkaksgubbarnas vara eller icke vara i Luciatågen. I år var det till och med förbud mot tomtar i något tåg. Anledningen skulle vara att Luciatåget skulle se ut som det gjorde från första början. Måste de vuxna börja införa ett mode i Luciatåget med?

Det finns ett uttryck som säger att "Traditioner är till för att brytas" och jag är verkligen inte en person som skulle påstå mig värna om gamla traditioner. Jag hittar hellre på nya.
Av de traditioner som finns är dock Lucia och Julafton de som är viktiga även om jag inte räknar mig som fullt kristen. För mig spelar det ingen roll.
Jag hade en elev för många år sedan som trots sin tro ville följa med till kyrkan. Hennes tro tillhörde inte under några omständigheter den svenska kyrkan. När jag frågade henne en andra gång om hennes föräldrar tillåtit det svarade hon mig att hennes föräldrar lärt henne att tron inte sitter i vilken byggnad hon befinner sig i, utan i henne hjärta.
Jag kan bli förundrad över hur klartänkta barn kan vara och det är precis det jag vill komma fram till här. Vuxenvärlden och politiken har en förmåga att ändra saker för att de i sin lilla bubbla tror att ingen då ska ta illa vid sig. Jag tror få människor gör något i ren illvilja men att börja ändra på gamla traditioner för att modet säger att någon kanske känner sig utpekad eller utanför?

Tomtenissar och pepparkaksgubbar ska nu inte finnas i Luciatåg. Varför?
Varför inte göra det så enkelt för sig att man frågar barnen vad de vill vara och sedan låter dem vara det? Om någon vill vara pepparkaksgubbe, ok! Barn lägger inga värderingar. De har inte påhittade värderingar på saker som inte finns heller.
Om någon vill vara tomte, pepparkaksgubbe, sotare, gran eller varför inte en kamel?
So what! Var det!
Barn är barn och löser sådant här helt själv.
Vuxna har en förmåga att vara stelbenta.
Om inte barnen har några negativa värderingar i det, varför ska vi vuxna implementera det i dem då?

Att som skola komma och förändra regler tror jag dock inte på.
De kan inte tro att de ska ändra på en tradition alla levt med i hela sitt liv utan en diskussion, utan de bör då föra den öppet innan istället för att bli förvånade efteråt.
I den mediatid vi lever i tar det minutrar innan någon reporter har fått nys om det för att sedan göra det till en väldigt stor affär för alla inblandade.
Det är oftast barnen som är delaktiga i detta så jag hoppas att skolledningarna på de skolor som börjat införa förbud mot diverse saker har sett till att barnens åsikter, som FNs barnkonvention så noga påpekar, tillfrågas och följs.

På Lucia var jag i ett Luciatåg med både Lucia, tärnor, pepparkaksgubbe, tomtar och katter.
Hur trevligt som helst!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia
http://www.expressen.se/kvp/skolan-infor-forbud-mot-tomtar-i-luciatag/