söndag 8 december 2013

Ansvaret att eleverna ska lära sig någonting.

Svensk skola sysslar med korvstoppning som resulterar i att vissa elever inte hänger med i tempot och därför sätts i specialgrupper. Lärarna tvingas lägga för mycket tid på att rapportera till myndigheter. Det säger artikeln nederst och när jag läser den blir jag mest konfunderad.
Vad den egentligen vill är jag inte säker på.

Världen bryter alla, och efteråt är många starka på de brutna ställena.
Ernest Hemingway
 
Jag har under mitt liv jobbat med det mesta och många av de jobb jag gjort räknas inte som någons drömjobb. De har dock fyllt sin funktion med att bli en sporre för att läsa och bli någonting annat än just det jag jobbat med. Av alla jobb jag haft inom olika områden är läraryrket det, för mig, i särklass bästa. Det kan vara jobbigt när man arbetar i en klass som räknas som en "problemklass" men jag har aldrig någonsin tvivlat på att det är som lärare jag vill jobba.
Det är mycket jobb i form av omdömen och betyg men saker och ting blir inte värre än vad man gör dem. När en lärare har jobbat inom samma ämnen i ett par år så finns omdömena färdigskrivna och arbetet lättar då. På nätet finns även matriser som underlättar en hel del.
I de yngre åldrarna är det mycket tid med föräldrar och familjeförhållanden som även det tar tid. Det försvinner eller blir mindre i de senare stadierna.

Fördelarna med läraryrket är dock många.
kostradgivarna.se
Du är ledig helger och röda dagar. Det är ingen som vill att du ska hoppa in och ta ett extrapass på julafton eller nyår. Du jobbar visserligen in tiden men sommarlov och jullov samt alla de andra loven gör inte ont att ha. Jag har tidigare varit van att jobba helger som vardagar, röda dagar och kvällar, tidiga morgnar. Det har aldrig stört mig och jag har inte sett någon anledning att klaga då det är så att jag varit nöjd att jag har haft ett jobb.

Om en lärare anser att de inte kan motivera eleverna kanske det är dags att tänka på refrängen. Är inte yrket roligt eller så pass intressant att det är en trigger för att lära ut bra så finns det andra saker att göra. Jag är medveten om att det ibland är tufft men det är det på alla jobb mer eller mindre.

En stark faktor är dock föräldrarna och många gånger är de inte medvetna själv om vad de påverkar sina barn. För många år sedan jobbade jag på en skola där vi skulle gå en bit med klassen. På morgonen när en förälder kom med sitt barn säger denne högt och tydligt så att alla hörde det, både lärare och barn; "Ska de verkligen gå HEEELA den LÅÅÅÅÅNGA biten? Orkar de verkligen det?"
Gissa om dennes barn tyckte det var jobbigt att gå?
Saker är inte värre än man gör dem. Med föräldrar som alltid hade stöttat och jobbat för att barnen skulle tycka det var roligt hade skolans jobb förenklats betydligt.
Föräldrarna har förmånen att kunna erbjuda morötter som skolan aldrig kan.

Att det finns enskilda grupper i skolan ser jag som positivt både för klassen, den enskilde och gruppen. Jag tror det känns bättre när du är bland jämlikar och jag är helt övertygad om att alla parter lär sig bättre i lugn och ro. I en klass på 25 elever kan en endaste elev förstöra för hela klassen utan större problem, av olika anledningar. Det bästa måste då vara att ge denne elev den tid den behöver utanför klassen för att det ska bli meningsfullt för alla. Jag anser inte detta vara exkluderande utan tror att det främst är vi vuxna som ser det så.

I en skola för alla bör skolan anpassas till alla elever.
Jag tror inte att alla elever trivs bäst i en stor klass eller grupp.
Jag hade älskat att gå i en liten grupp.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5721569