torsdag 5 december 2013

Råd och rön för spädbarnsdödlighet.

Socialstyrelsen är en av de myndigheter som mitt förtroende är väldigt lågt för. Jag förstår att de gör sitt jobb och säkert fyller någon vettig funktion även om det är så att jag främst ser dem som en form av bromskloss. Jag undrar dock åter igen vad som har hänt med det där som kallas för sunt förnuft?

Nya rön från dem säger nu att spädbarn inte ska sova jämte sina föräldrar för då blir risken för plötslig spädbarnsdödlighet större. Tjugo barn om året mister livet i det som kallas så.

Vad är då plötslig spädbarnsdödlighet?
Forskningen vet inte. Bara med det enkla fakta att de inte vet borde det vara svårt för dem att påstå någonting. De skriver att det kan vara så att barnet inte får luft och kvävs, kanske mot förälderns rygg. Kanske är det ett medfött fel, kanske något annat. Barnet kanske blev för varmt.

Lillan har sovit jämte mig, förutom två timmar en natt, sedan hon föddes. Redan på BB förklarade de att en normal, frisk människa som inte tar droger av något slag eller är sjuk, inte rullar över sitt barn. Det är en inbyggd reflex som förhindrar det. Det är alltså ok att sova jämte sitt barn. Jag har heller aldrig legat med ryggen mot henne för det kan jag inte förstå mening med. Ska hon sova jämte mig vill jag se henne. Jag håller inte henne överdrivet varm och ser till att hon ligger stabilt på sidan, hon vill inte ligga på något annat sätt oavsett vad Socialstyrelsen tycker om det, varje kväll.

Att ett barn inte ska vara för varmt och ha fria luftvägar. Ja, för mig är det självklart.

minbebis.se
Anledningen till att jag inte är något fan av Socialstyrelsen är deras förmåga att sätta sig över människans självbestämmande. Det är de som berättat för oss att tvillingar är en "risk". Ingen chans. De sätter sig över alla par som vill göra provrörsbefruktning trots att det inte är deras pengar och trots att de lutar sig på forskning som är sedan tidigt nittiotal. Bra?
Den myndighet som gör så får inte mitt förtroende.

Vad vill då Socialstyrelsen med detta?
Skapa ångest för de runt fyrtio vuxna som varje år mister sitt barn?
Läser jag statistiken rätt föds det runt 115 000 barn i Sverige varje år. Runt 20 barn varje år beräknas dö i plötslig spädbarnsdöd. Sannolikheten är ytterst liten även om det är fruktansvärt för alla drabbade.

Alla de som nu tar detta på absolut dödligaste allvar;
Hur många av er ger fortfarande barnen burkmat? (Larmen kommer med jämna mellanrum om gifterna i dem) Låter barnen äta på IKEAs barntallrikar? (Numret under dem visar att de efter användande kan ge ifrån sig partiklar som kan vara farliga och cancerframkallande)

Alla bör också vara medvetna om att Socialstyrelsen som anses så troingivande i detta även är de som säger att en pedofil kan få adoptera barn beroende på omständigheterna. Känns det vettigt?
Detta med en napp i munnen kan jag förstå då det bör göra att ansiktet hålls en bit bort från ett eventuellt föremål men att barnet inte skulle få ligga i sina föräldrars säng?

Sannolikheten att detta drabbar ditt barn är ytterst liten och vill man finns det alltid saker att oroa sig för. Jag tycker DU ska välja vad som känns bäst för dig! Du vet garanterat bättre än socialstyrelsen vad som är bäst för dig och ditt/dina barn så länge du inte tänker ta droger eller dricka alkohol som kan påverka dig. Tro på dig själv!

http://www.1177.se/Vastmanland/Tema/Barn-och-foraldrar/Skador-och-olycksfall1/Barnsakerhet/Plotslig-spadbarnsdod---forebyggande-rad/
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17963246.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5723256
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socialstyrelsen-vad-som-kan-utgora-risk-finns-inte-exemplifierat_8778540.svd