söndag 1 december 2013

Pristagare sjunger om våld.

Timbuktu har sedan min gymnasietid varit en artist jag gillat trots våra helt olika politiska vinklar på saker och ting. Jag kan se förbi det och se att han, i mina ögon, är en duktig artist som kan få ihop texter på ett fiffigt sätt. För mig spelar det ingen roll vad en människa har för tro eller syn på världen så länge det håller sig inom vissa ramar där alla människors lika värde är avgörande. ALLA människors.

Jag tjatar om detta konstant och det är alltid viktigt att vara "glasklar" för att inte media och pk ska vända det mot mig eller den som inte bara jakar allt som skrivs och sägs. ALLA människor har lika mycket värde för mig. Det spelar för mig ingen roll vilket parti i riksdagen du tillhör utan jag väljer att se det positiva i att den personen åtminstone tagit ett aktivt beslut och bestämt sig istället för att knyta handen i fickan och gnälla över allt.

Jag anser inte att alla människor ska dras över en kam oavsett vad det gäller. Jag kan skämta om mig själv som blondin men då är det ok på samma sätt som att någon kan skämta om sitt utseende, sin religion, hudfärg och så vidare. Jag, eller den personen, väljer då det själv. Jag kan inte bestämma mig för att alla som tycker om tomater, inte äter godis, bor i Ryssland eller är ateister har fel och har en sned verklighetsuppfattning. Jag måste respektera dem och försöka hitta andra sätt att se på denne med. Jag tror inte man blir bästa vänner för att man alltid tycker likadant och jag kan inte dömas för vad någon annan Hällevikare, blondin, trettioåring... tycker eller har gjort.
Jag tror inte att alla privata vårdföretag luras för att några få har gjort det. Jag tror inte heller att alla kommunala inrättningar är perfekta trots att ingen skriver om det för felen finns där garanterat om man börjar granska.
Jag tror inte att alla Ssus ordföranden, eller medlemmar för den delen, är ute och slåss på krogen för att en har gjort det. Jag tror inte att alla i ett parti missbrukar sex för att någon gör det och blir dömd. Jag tror inte att min partiledare personligen kan dömas för att någon i partiet blir anklagad för skattefiffel, misshandel eller våldtäkt även om det är så att personen blir dömd för det. Det finns garanterat människor i alla partier som inte lever efter den lagbok Sverige har eller gör saker som anses moraliskt fel. ALLA. Jag anser dock inte att någon partiledare kan ställas till svars för vad dennes medlemmar gör eller har gjort.

Timbuktu har nu gjort en låt där en partiledare ska dunkas gul och blå. Hade det varit ok om det var vår statsminister låten handlade om? Någon minister?
Denna låt dömer en person för vad andra har gjort och försvarar det med att det är en form av konst.
Jag funderar över vad som hade hänt om detta var USA och någon skrivit en låt om att dunka en senator/presidentkandidat/högt uppsatt politiker röd, vit och blå.
Min gissning är inte att han hade blivit inbjuden till senaten för att få ett pris för sitt arbete mot en form av idioti och våld när han utövar en annan. Jag tror inte heller han hade fått uppträda i en av världens största prisutdelningar.

När jag läser tidningarna tänker jag ofta på John Grishamns bok Juryn och jag rekommenderar alla till att antingen läsa den eller se filmen på den. Den handlar om vad fruktansvärt det är när ett samhälle blir så stereotypt att de inte ser skogen för träden. En svart flicka blir misshandlad, våldtagen och lämnad att dö av två vita män men i Ku Klux Klans stora fäste är det få som bryr sig av den enda anledning att flickan är svart. Vad hade hänt om det var två svarta män som våldtog och misshandlade en vit flicka?

wikipedia.se
Under hela min uppväxt och fram tills nu har jag haft en nära vän som under en lång tid inte bara var medlem i AFA utan även aktiv där. AFA står för AntiFascistisk Aktion och räknas som extremvänstern. Vi hade alltså politiskt ytterst lite gemensamt men trots det har det aldrig varit något problem. Vi har haft andra gemensamma intressen och politik är inte det som alltid behöver diskuteras. Det hände med jämna mellanrum att det kom någon politisk gliring men det gäller att se saker ur en synvinkel som även kan se personen bakom. Det spelar för mig ingen roll vad människor röstar och många av mina vänner är "röda".
Politiskt har jag en person jag känner att jag verkligen kan se upp till även om vi inte tycker likadant. Jag kan se att han är rapp, kunnig, korrekt, trevlig och alltid kan minnas saker ingen annan bryr sig om och det finns väl en anledning att Jan Björkman var talman under många år. Mannen är otroligt duktig men vi har inte samma politiska syn på saker och ting. Jag har ändå den största respekt för honom.

Jag försvarar inget våld och ingen särbehandling men jag tycker att det är ytterst märkligt att människor i vårt avlånga land kan behandlas olika på grund av en åsikt. Alla är så snabba att påpeka hur viktigt det är med allas lika värde men när det kommer till kritan sorterar man dem i fack efter vad man anser att de förmodligen tycker och tänker. Inte vad de säger.

Jag är emot ALL sorts våld mot ALLA och skulle aldrig ens skriva att någon skulle utsättas för det.
Du kan inte älska alla människor men det ger ingen rätten att vara otrevlig eller dum mot NÅGON ANNAN.

http://www.svd.se/kultur/kartellen-och-timbuktu-vallar-debatt_8773892.svd
http://www.svd.se/kultur/strid-om-timbuktu-i-riksdagen_8774832.svd
http://www.svt.se/nobel/timbuktu-och-morrissey-gor-zara-larsson-sallskap-till-nobels-fredspriskonsert-i-oslo
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article17937475.ab