tisdag 24 december 2013

GOD JUL!

Traditioner är till för att brytas sägs det men ändå är det oftast likadant. Jag står här förundrad över att jag inte heller i år har fått iväg ett enda julkort då jag funderar som så att jag hellre får kort i vanliga fall och då hellre skickar i vanliga fall. Det är dock också ytterst sällsynt då jag helst ringer när det är något. Annars finns det sms. Och mail. Jag blir ändå glad över alla de som trots att de aldrig får något tillbaka skickar kort till mig och familjen. Tack alla!

Jag är uppväxt med att granen köps ett par dagar innan julafton och sedan sätts upp. Jag satte upp vår för två och en halv vecka sedan så lite ändrar jag mig. Här åker granen nämligen ut direkt efter nyår för då anser jag att julen är slut. Denna mysiga tid vill jag dock att barnen ska få uppleva ett tag och det är mysigt med alla ljus så därför kom vi fram till att vi sätter upp granen tidigare. Här har gjorts godis och bakats. Skinkan gjordes och griljerades för en bra tid sedan. Varför kan man inte äta julskinka redan i november?

Jag kan inte förstå de som stressar runt och köper julklappar i sista minuten. Jag brukar vara i så god tid att jag inte minns vad jag har slagit in för någonting. Jag är en planerande människa. Jag vill ha saker gjorda i tid och tycker inte om när det blir förseningar. Julklapparna ordnas i sådan tid att de ska finnas även om jag lyckas med konststycket jag gjorde för en knapp månad sen och slår mig illa. Barnen eller familjen ska inte lida för att jag inte har fått tummen ur att handla julklappar tidigare.
Positivt med att slå sig och få hjärnskakning är dock att vi har spelat väldigt mycket spel då jag knappt kunnat titta på tv. När det inte går att ens sitta med mobilen finns det helt plötsligt väldigt mycket tid över för annat och jag kan inte påstå att jag saknar den konstanta uppkopplingen.

julmat.nu
Kalle Anka struntar jag i men barnen ska få se så mycket de orkar. Julbord har jag aldrig varit förtjust i och håller mig till skinkan och fisken. Lutfisken, nja. Jag äter hellre spagetti och köttfärssås men det har de sista åren blivit kyckling i någon form då vi är både allergiker och några som inte gillar detta i familjen. Det dricks dock inte en droppe alkohol. Coca Cola-konsumtionen går i mitten av november över till ett starkt Julmustbehov. Livets dryck. Det kommer dessutom inhandlas så pass mycket att det räcker till nästa års jul(i)fest. Planerandet är nyckeln! Att försöka hitta julmust mitt i sommaren är nämligen som förgjort. Julmaten annars är jag inte heller så förtjust i och petar i mig skinka och sill. Gröten har jag gett mig på att göra några gånger men då jag alltid lyckas bränna den har jag gett upp och köpt färdig "korv"gröt. Det går lika bra! Nästa år får det en ny chans för skam den som ger sig =)

Julavslutningen i skolan är traditionell och så även i år. Detta år lyckades jag dock få in både Roxette, Sean Banan, Evert Taube och traditionella jullåtar i de framföranden klasserna jag haft stod för. Lite tradition och lite nytt. Så tycker jag det är bra.

Det här med traditioner. Ja, vi öppnar julklappar och spenderar hela helgen med att spela spel och umgås. Det sista är viktigast. Familj behöver inte innebära blodsbanden utan kan lika gärna vara nära vänner. I min familj spelar inte någons åsikter någon roll utan alla kan komma som de är och säga vad de tycker. Var beredd på att diskutera bara för det är vi väldigt bra på allihop. Vi är dessutom väldigt bra på att höja rösten och det är väl härifrån jag fått min militärstämma som är bra att ha på idrotts och musiklektioner. Det här med julafton är dock inte bestående och vad som är viktigast har genom åren blivit viktigt. Jag kommer från en familj där skiftgångarna har avlösts varandra vilket gjort att julen har firats när alla är lediga. "Julafton" har alltså kunnat vara den 27:e eller dagen innan vara för att alla då är lediga. Är inte alla lediga blir det inte rätt gemenskap och då är resten meningslöst. Familjen är väldigt viktig för mig.

Idag är det dock många som jobbar så jag har idag på förmiddagen med en partikollega åkt runt till boenden i kommunen och delat ut en liten julklapp till alla som offrar sin tid med familjen och tänker på alla våra gamla som inte kan komma hem. Alla ni som jobbar, ni är guld värda! Ni gör att Sverige går runt trots att det är storhelg.

Tankarna går idag även till alla mina vänner som inte längre finns ibland oss samt familjerna som gör det utan en nära. Till dig som fortfarande inte är frisk men kommer bli det för vi är så många som håller tummarna för dig. Till alla er som saknar någon.

Jag hoppas att ni alla har en fantastisk dag framför er där ni kan umgås med familjen och/eller vännerna! Jag kommer förmodligen sitta ikväll med andnöd av allt jag stoppat i mig och helt slut efter en dag med mycket springande. Det är dock värt det och ingen vet om man firar jul fler gånger så njut!
Jag skrev det igår men gör det igen, GOD JUL!