onsdag 15 juli 2020

Att stämma i bäcken.

Rastlös och en känsla av instängdhet.
Inte för att vi brukar göra onödigt mycket saker, resa överallt eller åka rundor, men det känns att vi inte får. Istället har det blivit mycket gjort hemma och snart är hela vinden rensad och huset målat.
Jag tittar dock ständigt efter saker att göra som kan anses vara ok i den tid vi nu lever i.
Utflykterna beräknas per timmar från vårt hem så det blir en cirkel runt om Sölvesborg.
Nimis är en av sakerna vi har pratat om.
svt.se

Nimis, för dig som inte vet, är Lars Vilks ena projekt som startade på åttiotalet när han samlade ihop drivved. Utanför Arild i Höganäs kommun började han sedan att bygga. Och bygga.
Diverse torn och sedan fortsatte han!
En bit därifrån ligger Arx, som är byggt av sten och betong.
Vilks fortsatte bygga på både det ena och det andra projektet och utnämnde platsen som landet Landonien. Jättekul tycker jag.
Det tycker inte länsstyrelsen i Skåne som har jagat honom sedan de kom på detta på åttiotalet.

Kommunen och Länsstyrelsen har bestämt sig för att de inte godkänner det Vilks har gjort då det inte finns något bygglov. Det ligger ju garanterat för nära vattnet, bla, bla bla..
Det finns mycket regler.
Någonstans måste man dock ta sig en funderare.

Nimis har ungefär 40 000 besökare varje år.
Vi var där för några år sedan och hade bekymmer med att hitta dit då ansvariga i kommunen vägrar att sätta upp skyltar dit, då det är ett svartbygge.
Ser de inte vad de förstör?

Nu gnäller kommunen över att det är för mycket bilar som ställer sig där överallt.
De har fått sätta in parkeringsvakter.
När ska de ge sig?

Om jag hade varit i deras Länsstyrelse eller i deras kommun så hade jag uppmanat till att paragrafryttarna skulle lägga ner stridsyxan. Nimis drar in massvis med pengar till kommunen och för mig borde det vara en självklarhet att man istället gör reklam för det och låter människor komma. Många av alla de där 40 000 besökarna är garanterat sugna på en glass, eller en bit mat eller...
Utnyttja det istället!
När nu världen ser ut som den gör så kan det väl inte bli bättre än att människor faktiskt rör sig utomhus och gör någonting.
Stäm i bäcken.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/turistlarmet-fran-nimis-rejal-okning-av-antalet-besokare-det-har-varit-kaosartat