tisdag 28 juli 2020

När historien upprepar sig själv.

Museumet har nu blivit en moské.
Hagia Sofia har återgått till att vara en symbol för islam, och Turkiet har än en gång visat vad de går för. Många kommer säkert mena att det är helt ok, då det varit en moské under många år.
Jag hävdar att det är totalt fel.

Hagia Sofia i Istanbul, Turkiet, byggdes från början som en ortodox kristen katedral på 500-talet. Från 1400-talet fram tills 1935 användes det som moské och nu, år 2020, blev det återigen ändrat tillbaka till en moské. Det fick vara ett museum under 85 år.
För mig är detta början på undergången.

Jovisst, det ligger i Turkiet och inte här.
Grunden visar dock tydligt hur synen förändras i världen för enligt mig är detta bara ett sätt att statuera ett exempel. För er som nu envist hävdar att Turkiet är en del av Europa och som envisats med att Turkiet bör få gå med i EU, tänk efter.
svt.se

Turkiet är fullt av individer och jag dömer inte dem, utan styret i ett land som kunde ha varit så mycket längre fram. Man låter religion styra och ställa men envisas med att man ska vara moderna.
För många år sedan fick jag "skäll" av en förälder då jag lärde eleverna att Turkiet inte ligger i Europa. Föräldern ansåg att jag lärde ut fel och menade att en del faktiskt ligger i Europa och därmed tillhör Turkiet Europa. Min motfråga blir om Ryssland anses vara Europeiskt då det finns en stor del av även detta land som räknas hit.
Huvudtanken är att ett land tillhör Europa om dess huvudstad finns inom den geografiska gränsen.

Med den placering Turkiet har som land, vilket även historien berättar om exempelvis det Osmanska riket, så kunde de varit ett oerhört rikt land med handel på alla håll. Religion och osämja styr dock, precis som i tidigare konflikter, varpå landet hamnar mitt i mellan istället för i centrum.
Möjligheterna finns, men de väljer istället att bokstavligt trampa på den kristna världen genom att göra som de gör.

Personligen bryr jag mig inte om Hagia Sofia är museum, toalett eller moské.
Bekymret är att det för mig blir en politisk stämpel i det beslut som är taget.
Ett beslut styrt av religion, och det skrämmer mig.
Det skrämmer mig även att det är oerhört tyst om detta, för min uppfattning är nog att de flesta ser mellan fingrarna på detta och tänker att det inte är någon större fara.
Det är bara en byggnad.
Jag ser ett politiskt statement.

Det finns ett creeindianskt ordspråk som säger "Inte förrän det sista trädet har huggits ner, inte förrän den sista floden har blivit förgiftad, inte förrän den sista fisken är fångad. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta".
Jag kopplar ihop detta med hur naiva vi i Sverige och Europa är.
Det kanske bara en byggnad, men ett endaste träd är bara ett träd.
Många bäckar små..
Jag är rädd för hur världen ser ut om femtio år.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hagia-sophia-inte-langre-museum
https://www.svt.se/nyheter/paven-moskebeslut-smartar-mig
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hagia-sofia-invigd-som-moske-erdogan-pa-plats

”Inte förrän det sista trädet har huggits ner. Inte förrän den sista floden har blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta.”
- Creeindianskt ordstäv