måndag 17 augusti 2020

Min roll - din roll.

Skolbarn och lärare ska bära munskydd!
Jag är i djup tacksamhet över att riksdagens nyaste parti inte har någon form av makt i denna fråga. Till saken hör nämligen att om SD hade styrt så hade vi inte bara haft bekymmer med kommunala inrättningar i Sölvesborg, utan i hela Sverige.

Några forskare säger nu att barn och lärare borde ha munskydd i skolan.
Jag himlar med ögonen, blundar och hoppas att förnuftet ska fortsätta råda.
svt.se

Jag är lärare.
Mitt jobb innebär att jag ska lära barn spela musik, laga mat och sedan pumpar jag dem med historia, religion, geografi och samhällskunskap. Det är min uppgift.
Jag är lärare i musik, hemkunskap och SO.
Jag arbetar med barn från förskoleklass till och med årskurs sex.

Min uppgift är inte att varken hjälpa dem på toaletten, torka dem om munnen eller mata dem när de ska äta. Det förväntas nämligen att föräldrarna har lärt dem det när de börjar i skolan.
På samma sätt förväntar jag mig att de tar sitt ansvar och håller barnen hemma om de visar några symptom. Skulle jag upptäcka att barnen inte mår bra så skickar jag hem dem.
Svårare än så är det inte.
Om jag hade varit i en riskgrupp eller haft någon nära mig som var det, då hade jag inte arbetat. Hade mitt barn haft en sjukdom som gjorde det väldigt mottaglig så hade jag arbetat hemifrån.
Innan sommarlovet gick igång vill jag påstå att det var länge sedan det var så få sjukanmälda som det var. Det brukar vara några toppar när influensan går igång men min uppfattning är att samtliga har tagit sitt ansvar och låtit barnen vara hemma tills de har varit symptomfria.

I varje klassrum finns det tillgång till vatten.
Tvål och handsprit samt engångsservetter finns.
Städerskan gör sitt jobb.
Menar då dessa professorer att jag skulle tvinga samtliga cirka 150 elever att ta på sig munskydd när vi har musik? Eller när vi pratar historia?
Menar de att jag som lärare ska ha munskydd, då undrar jag hur de tänker att undervisningen ska gå till. Det är ju precis detta jag har kritiserat med religösa kläder.
Jag vill se mina elever, kunna se när de pratar för ansiktsuttrycket är oerhört viktigt för att förstå. Jag vet att eleverna läser av mig på samma sätt.
Inte bara mig utan all personal.
Hur skulle undervisningen fungera?
Vi har fullt sjå att jaga om kepsar och huvor, ska vi nu jaga om detta med!?

Någonstans måste man försöka tänka till.
Ska vi i skolan tvingas till en massa märkliga åtgärder när samma barn sedan träffas på fritiden? Har legat på stranden ihop hela sommaren?
Jag köper att alla ska vara försiktiga, men jag skriver det igen.
Jag har dragit mitt strå till stacken och varit hemma.
Att införa munskydd på varenda elev och lärare i varje kommun hade inneburit katastrof på alla plan och i detta vill jag fortsätta påpeka det jag anser vara viktigt i det hela: Det är INTE ebola.
Corona har inte 90 procents dödlighet.
Jag litar därutöver på att vuxna människor själv kan bete sig och inte skickar sjuka barn till skolan. Skulle de vara det skickas de hem igen.

Jag har oerhörda bekymmer med detta översitteri som så många verkar tro är det rätta, för tänk på just det. Om total isolering och ständiga munskydd är rätt.
Då kan vi fundera över varför det kommer nya toppar i länderna som har varit totalstängda.

En hyllning till individen.
Gör ni ert så sköter jag mitt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tegnell-svarar-pa-kritiken