onsdag 12 augusti 2020

Tillgänglighet?

Badstranden skulle anpassas för att rullstolar skulle komma ner.
Rullstolsbundna människor och de som har bekymmer att gå ska få en chans att doppa sig. Rampen har dock lagts jämte, varpå den inte kan användas av dem som borde få använda den.
De klarar ju inte att köra över sanden
Promenaden vid La Mata-stranden
i Torrevieja, Spanien.

Ibland känns det som om hela världen är ute efter att ständigt uppfinna hjulet, bara för att heja på sig själv med hur bra man är.
Motionen om en gångpromenad i Hällevik, som skulle sträcka sig från hamnen till campingen men via stranden, fick nej. Det är gissningsvis femton år sedan jag lade den motionen.
Idéer fanns om att de som ville kunde sponsra lampor och bänkar och allting skulle i grunden ske på en trädäck. Tankarna kom från mitt älskade Spanien där dessa trädäck inte räknas i hundra meter, utan per kilometer.

Spanien. Ett land som visserligen visat sig helt överkänsliga i dessa coronatider, men som annars gör saker så mycket enklare.
Handikappanpassat?
Jag har nog aldrig varken sett eller hört dem skryta om att de är bäst på någonting kring detta, men de har en otroligt bra anpassning till dem som har bekymmer att röra sig.
Samtliga stränder har någon form av ramp ner i havet. Det finns även dusch till varje.
När jag hade detta som förslag i Sölvesborg så var det en omöjlighet och likt Karlskrona, så känns det som om det måste in personal som verkligen tänker till.

Promenadstråken i Torrevieja, Benidorm eller nästan samtliga andra kuststäder, är enorma. Med en bredd på mellan fem och tio meter så finns det plats för alla.
Bänkar och planteringar finns, samt rikligt med nedgångar till stranden och papperskorgar.
Alla dessa sakerna är en bristvara här.
Det närmsta man kan komma är promenaden inne i Sölvesborg, som sedan går över bron till Ljungaviken. Jättefint, men promenaderna bör anpassas mot stränderna som sommartid är det som drar turister.

Självklart ska alla människor kunna bada på våra kommunala stränder!
Och där kommer nästa uppfattning jag har.
OM vi hade låtit exempelvis campingarna ta över skötseln och tillgängligheten, så är jag säker på att det inte längre hade varit ett bekymmer.
Det finns nämligen en tendens till att saker går oerhört långsamt så fort det är kommunalt, jämfört med när det är privat.
Tänk att på Saltö så är kommunens svar att handikappbryggan ska flyttas efter semestern.
Vem ska då bada där?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/trots-ny-ramp-rullstolsburne-roland-kan-inte-bada