måndag 16 maj 2016

Ett stackars barn till..

Wahe kommer inte längre få stanna i Sverige. Han ska utvisas, blott 17 år gammal.
Han kommer från det krigshärjade landet Armenien som hemsöks av IS och som lever under ständig bombning.. eller nej. Just det. Armenien ligger inte i krig.

Armenien må inte ha de bästa eller sundaste relationerna med sina grannar, de må ha mycket otalt med Turkiet och Azerbajdzjan  men det pågår inget krig. Turkiet må förneka morden på alla armenierna för hundra år sedan men det pågår inte längre.

Ytterligare en snyftartikel som inte borde vara med i media. Det mest skrämmande under läsningen är att inse hur systemet fungerar. Wahe kom alltså till Sverige för fyra år sedan. Sedan dess har han haft en plats på ett boende för ensamkommande ungdomar, han får dagpeng och går i skola. Han har blivit utvisad men överklagat tre gånger. Nu säger han sig kunna skada sig själv för att få stanna.
svt.se

EU-kommissionen hade en siffra på att varje asylsökande, innan de kom i arbete (om de gör det vill säga), kostar landet två miljoner kronor. TVÅ miljoner kronor!
Wahe har nu befunnit sig i Sverige i fyra år.
Kostnaden för en plats på ett boende för ungdomar är ungefär mellan 2000 och 3500 kronor/dygnet. Om vi räknar på den lägsta summan innebär det på ett år 730 000 kronor.
På fyra år blir det 2 920 000 kronor.
Detta är kostnaden för att bo/äta och sova.
Utöver det har han fått en dagpeng, haft en plats i skolan och utöver det haft en advokat för att kunna överklaga systemet tre gånger.
EU-kommissionen har räknat väldigt lågt.

Hur kan vårt system se ut såhär?
Wahe skulle fått veta inom en vecka från det att han anlände att Sverige inte tar emot några asylsökande alls från exempelvis Armenien. Landet befinner sig inte i krig, Sverige kan helt omöjligt vara det första EU-landet han anlände till och därmed borde han satts på ett flyg tillbaka.
Att man är fattig, ensam eller ung kan inte vara en ursäkt för att komma hit.

Jag har full förståelse för att Sverige hjälper kvotflyktingar, människor som flyr krig och som har Europa som sista utväg. Vi kan dock inte hjälpa hela världen och speciellt inte i Sverige.

Wahe har MINST kostat det svenska samhället tre miljoner kronor trots att han från dag ett visste att utsikterna för att få uppehållstillstånd var minimala.
Jag inser att vi inte kommer kunna kräva tillbaka pengarna han har kostat men det borde bli en riktig tankeställare till de styrande om att systemet är fel.
Tre miljoner kronor hade förgyllt livet för hur många äldre som helst, fått vilken skola som helst fungerande eller gett handikappomsorgen en guldkant.

Betänk sedan att Wahe är en enda person.
I fjol tog Sverige emot 35 369 ensamkommande barn.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/man-kanske-kan-bo-pa-gatan
http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Om-ensamkommande-barn-och-ungdomar/Statistik.html