tisdag 24 maj 2016

Alla säger Jeppe super..

Orsak och konsekvens. Allt kan vändas och vridas på.
Ordspråket om Jeppe har sina rötter i en tid då en helt annan syn fanns på hur ett samhälle skulle tänkas agera och som jag ser på det är det snart tillbaka igen:
"Folk säger väl i häradet, att Jeppe super, men de säger inget, varför Jeppe super."

De flesta har nog någon gång hört uttrycket som är nästan 300 år gammalt. Berättelsen om Jeppe på berget som super för att hans hustru slår honom och är otrogen var från början tänkt för att visa adelns storhet men har i vår tid fått en annan mening.
Som jag ser det, finns det en Jeppe i alla. Alla kan ha en anledning till att supa bara de vill.
- Min man lämnade mig.
- Mina barn bryr sig inte om mig.
- Min fru är otrogen.
- Jag mår dåligt.
- Min barndom var svår.

Anledningarna kan rabblas upp och tar aldrig slut. Som jag ser det har alla som vill skylla på något en anledning till att bete sig illa.
Du mådde alltså dåligt som barn? Buhu.
Du blev misshandlad, utnyttjad, mobbad, trakasserad.. vad som helst. Buhu.
Dina föräldrar skilde sig.
Anledningarna finns där alltid och ursäkterna haglar.
Ja, det har varit synd om dig men du måste ta tag i ditt eget liv.

Jag blir beklämd när jag ser klippet på SVT och ser diskussioner som förs. De stackars ungdomarna har inga ungdomsgårdar. Den de skulle få eldade några av dem upp.
Stackare.

Fram tills den dag du är arton år gammal är dina föräldrar ansvariga för att du ska bete dig. De ansvarar för att du gör vad du ska, sköter skolan och blir en bra medborgare.
Du kanske hade det jobbigt i din barndom, men det rättfärdigar inget dåligt beteende alls.
Du kanske inte hade en fritidsgård eller vänner. Det gör dock inte att du kan elda upp andras bilar, sparka sönder saker i samhället eller kasta sten på polisen.

Är det minderåriga som är ute ska samhället plocka dem från föräldrarna som uppenbarligen inte klarar av att uppfostra sina telningar. Är de arton ska de låsas in och göras ansvariga för sina egna handlingar och det finns inga ursäkter.

Samhället är totalt bortklemat som jag ser det. Ska jag tycka synd om ungdomar som förstör allmän egendom? Som sätter skräck i de medborgare som sköter sig?
Som jagar och hotar de personer som är till för deras skydd?
Verkligen inte. Miljonprogrammen visar åter igen hur dåliga de är och ändå har baracksamhällen varit en stor del i diskussionerna. Om inte det gamla fungerar, varför skulle det nya göra det?

All heder åt de poliser som arbetar med detta och står upp för det som är rätt. All heder åt dem som vågar stå upp för samhället och lägga ansvaret för ungdomarna på dem som ska ha det: föräldrarna.
Skyll ni på bristen av sysselsättning, en misstro mot det svenska samhället och påstå att det är alla andras fel. Skyll inte på någon annan utan ta ansvar!

Nej, ingen frågar varför Jeppe super men det är totalt irrelevant då han har valt det helt själv.
Den dag dessa ungdomar rycker sig i kragen, går till skolan och sätter upp ett mål om att bli något så kommer de bli det. Fram tills dess kan föräldrarna, tills de avsäger sig ansvaret på något sätt, hållas betalningsansvariga för alla de problem som de orsakar vårt samhälle.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/brak-och-hot-nar-agenda-foljde-polisens-arbete