måndag 23 maj 2016

Ett känsligt ämne..

Bra föräldraskap?
Vad är egentligen det?
Frågar man mig är det när man älskar barnen villkorslöst men ändå sätter gränser. När man visar och lär ut vad som är rätt och fel. När man är en bra förbild genom att behandla alla människor lika och inte trampar på andra för att själv ta sig fram. När man som vuxen gör rätt för sig.

Föräldrar är det viktigaste som finns och deras uppgift är livsviktig. De måste göra det bra och om de inte klarar det ska de inte heller ha hand om sina barn utan där ska samhället komma in och ta över. När föräldraskapet fallerar raseras barnens liv. Ett typiskt exempel på ett dåligt föräldraskap är det vi ser i samhället nu. Det brinner. Hur i hela världen kan 13-14-åringar få vara uppe till mitt i natten mitt i veckorna? Hur kan föräldrarna inte veta var barnen är?

Nej, jag har inga tonårsbarn ännu men den dagen kommer. Jag är dock säker på att de aldrig kommer springa och tända fyr på bilar när de kommer dit. Reglerna med tillhörande konsekvenser är nämligen klarar redan nu. Självklart gör alla föräldrar fel ibland och självklart ska de få göra det. När barnen förstör andras egendom i de tidiga tonåren bör dock en annan instans ta över. De föräldrar de då har, har tydligt spelat ut sin roll. Socialtjänsten bör då komma in och många gånger undrar jag om det inte hade varit bra att ha någon form av militärtjänstgöring för dessa. Sätt dem på lite normal uppfostring så att de får chansen att bli normala vuxna som klarar av att följa de regler ett samhälle har.

Kopplar jag då fel i samhället på en för tidig start på förskolan?
Nej, det gör jag inte helt och hållet men till en viss del.
Föräldrarnas ansvar har plötsligt kommit till att tas över av en samhällelig instans som ska agera korrekt. Problemet blir när varje avdelning svämmar över av barn och skräckexemplen är många. För ett par veckor sedan kunde vi se ett klipp från en förskola i Malmö där de vuxna berättade om en katastrof.
De hade omöjligt tid med alla barn.
Är det då samhälleligt ok att någon annan passar dina barn när du är hemma med syskon?
När du är ledig eller söker jobb?
Självklart kan du inte alltid ha med dina barn, alla har inte släkt eller vänner som ställer upp och söka jobb är viktigt för att på sikt bli en del av samhället.

Att det är skadligt att lämna barn för tidigt är jag dock inte ett dugg förvånad över.
Barn behöver, som jag ser det, sina föräldrar och detta så mycket som möjligt. Att då lämna bort sitt barn, förutom vid speciella tillfällen då du brister i ditt föräldraskap, är för mig inte sunt.
Många föräldrar tror att de inte klarar av det. Barnet har det SÅ kul på sin förskola.. Tankarna fortsätter i samma takt. Jo, de har det roligt. Att lämnas bort för att föräldrarna ska vara hemma och mysa med ett syskon, det anser jag dock vara fel.

Min önskan är att föräldrar ägnade lika mycket tid åt sina barn som sina sociala medier, mobiler, ipads och datorer. Då kunde vi fått ett riktigt bra samhälle till slut. Förhoppningsvis.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-skadligt-for-barn-att-borja-pa-forskola-for-tidigt