fredag 6 maj 2016

Fattigpensionärerna blir fler och fler..

Barn och barnbarn får låna ut pengar för att ekonomin ska gå runt. Värdigheten måste kännas på topp när den frågan ställs. Tänk att människor som är födda, uppväxta och sedan har varit en del i skattesverige, antingen genom att vara hemmafru så att mannen kunde arbeta eller genom att själv ha arbetat, nu knappt kan överleva.
Det måste vara höjden av förödmjukelse.
ostrasmaland.se

Var tionde pensionär lever på marginalerna. Desto fler är de som faktiskt räknas till personer som inte har någon större köpkraft. Efter att ha arbetat eller verkat i ett helt liv finns det i princip inga pengar.
Varför?
Anledningarna är förmodligen flera.
En kan vara att dessa personer inte anses ha deltagit i det system vi har arbetat upp. Välfärden bygger ju på att alla ska ha varit en del i att skapa den. Den som under många år varit hemmafru får inge större pension och såvida de inte själv har tänkt på att spara en hel del pengar kommer de bli tvingade till bidrag i olika former.
En anledning kan vara att de verkligen har levt rövare hela livet och inte ägnat detta med pensionen en endaste tanke. Jag är en av dem som inte bryr mig om min framtida pension men jag arbetar ständigt och vet att jag redan nu ligger väldigt högt upp. Vi betalar dessutom av de lån vi har så såvida vi är friska kommer det inte vara ett problem den dag vi själv ska gå i pension.
En anledning kan vara att det nu är fler som ska dela på den kaka som finns.
Artikeln berättar att om lönerna höjs och systemet ligger kvar så kommer fler bli fattiga. Det stämmer inte på det sätt att de inte kommer få mindre pengar utan att deras inkomst blir procentuellt mindre utav de löner som betalas ut.

För mig är det så att vi behöver se över det system som finns och detta generellt. Med en ständigt ökande befolkning, beräkningen är 590 000 invånare extra till 2019, så kommer den gemensamma kassa som finns bli en mindre del till varje person. När de personer som sedan kommer hit inte arbetar eller blir en del av denna pott så kommer den drastiskt att minska.

Den dag jag blir gammal, om jag blir det, kommer jag inte lita på ett system som jag inte kan vara säker ger mig något bra. Problemet blir att om jag sparar mycket, betalar av lån och lever snålt ett helt liv för att vara "ordentlig", så kommer det inte komma mig till dels på något sätt. Den som lever rövare hela livet, inte arbetar eller betalar av sina saker, den personen kommer få det exakt lika bra/dåligt den dag den hamnar på ett hem. Den stora skillnaden blir den att jag får betala min plats själv men att samhället betalar till "rövaren".
Systemet vi har gynnar den som inte ta ansvar för sitt liv.

Det bästa sättet att försäkra sig om en bra ålderdom är att inte lita på någon mer än sig själv.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fattigpensionarerna-blir-fler