onsdag 4 maj 2016

Tänk dig scenariot såhär:

En politiker vägrar ta en person i handen på grund av dennes hudfärg. Det behöver inte ens vara en politiker, det kan vara vem som helst. Tänk att någon vägrar att hälsa på någon för att denne person inte har samma hudfärg som den som hälsar. Vad hade hänt?
Jag hade förväntat mig ett ramaskri.

Ponera att det är en vit man som vägrar ta en mörkhyad man i handen.
Jag har ytterst svårt att se att alla mörkhyade män hade gått in och försvarat handlingen.
Precis detta sker dock nu.
Jag brukar lyssna på Ring P1 och i en veckas tid har nu kvinnor ringt in och förklarat vikten av att alla ska få hälsa som de vill. Ingen menar något illa med att inte ta någon i hand!

Den manliga miljöpartist som nu vägrade ta en kvinnlig reporter i handen gjorde det av ett enda skäl: hon var en kvinna. Hur hade han gjort med en transsexuell person?
Kvinnor ringer nu in och försvarar beteendet men faktum är att Yasri inte är någon läkare. Han vägrar alltså inte hälsa av renlighetsskäl. Han ska inte bry sig om hennes religion för han vet inte vilken den är. Han väljer att inte hälsa på henne på ett normalt vis för att hon är kvinna.
Han sorterar bort halva Sveriges befolkning och skyller sedan på sin religion.

För en gångs skull har radion gjort lite undersökande program och har frågat ut väldigt många män i muslimska länder och i princip samtliga män de har pratat med, med samma tro som Yasri, skrattar och säger att det är något fel på honom. De säger att han är radikaliserad om han inte klarar av att hälsa på någon av det motsatta könet för att sedan skylla på sin religion. I princip alla radion prata med har absolut inga problem med att hälsa på en någon av det motsatta könet.

Politiker ska kunna ta kvinnor i handen. Det borde vara en självklarhet och trots att Sverige är ett mesigt land som ständigt böjer sig för allt och alla, är detta något som vi rakryggat ska stå upp för. Väljer du som privat person att inte hälsa på någon utifrån ras, etnicitet eller religion så betecknas det i Sverige som rasism. Man särfördelar en grupp människor utifrån något de är.
Att inte hälsa på kvinnor är alltså detsamma som att inte hälsa på några homosexuella, mörkhyade, blonda, 36-åringar eller romer. Det är rasism då inget av det är något man kan göra något åt utan är något som varje person är.
Hade vi sett mellan fingrarna på en person som vägrade hälsa på mörkhyade?
Med största sannolikhet inte.

Svenska politiker ska behandla alla människor med respekt och det gör man genom att behandla alla personer på samma sätt oavsett vilket land de är födda i, vilket kön de har eller vilken Gud de tror eller inte tror på.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=6422891