torsdag 13 februari 2020

Att tänka ett steg längre.

Hemlös eller bostadslös.
Det var genom politiken jag fick lära mig skillnaden.
Du kan nämligen vara bostadslös men inte hemlös.
Då har någon varit snäll och låtit personen i fråga sova över varpå de inte har hamnat på gatan.

Media berättar nu om en ny form av hemlöshet som de kallar strukturell hemlöshet.
Människor, som i nästan alla fall är födda i något annat land och komna till Sverige, har ingenstans att bo när deras kontrakt genom socialen gått ut.
Då de inte har ett missbruk eller andra bekymmer så räknas de inte in som några som måste få hjälp.
Detta är en av de saker som kommer med invandringen som har varit så bra för Sverige.
svt.se

Jag förstår att dessa människor har svårt för att hitta en lägenhet då det är svårt för de flesta att hitta ett boende. Jag anser dock att metoden "Bostad först" kunde implementerats för dessa människor med Det blir bättre rent samhällsekonomiskt och betydligt bättre för dessa personer.

Bostad först är ett projekt som startade i Helsingborg redan 2010.
Det innebar att människor som stod långt ifrån det "vanliga" samhället fick en bostad och sedan sattes kraven. Det normala är att det först kommer krav och sedan en bostad. Denna metod gjorde tvärtom och jag fastnade för det samtidigt som jag läste. Detta gjorde i sin tur att jag skrev en motion om detta i min hemkommun. Detta var i mars 2018. Tro det eller ej men trots att detta var en "röd" tanke.. så var det inte så att den röda majoriteten uppskattade detta avsevärt.

Min övertygelse är dock att detta var rätt då och är rätt nu.
Metoder kan alltid förändras och enligt mig borde en nationell tanke kring bostad först skapa möjligheter för alla. Den som ingår bör först få en bostad i sitt närområde, speciellt om det finns barn inblandade, men sedan även runt om i Sverige. Det finns avfolkningsbygder som behöver detta.
Som reportaget visar så finns det skötsamma människor som är i behov av detta.
Att bo på ett vandrarhem kostar skjortan för oss skattebetalare.
Låt dem istället få tillgång till en bostad genom detta projekt så får de möjligheten att bygga upp sitt liv samtidigt som det blir betydligt billigare för kommunen.
Bekymret för många av dessa människor är nämligen att ingen vågar hyra ut bostaden till dem då det inte finns en säkerhet.
I det långa loppet så blir då denna metod bättre.
Den innebär nämligen att socialtjänsten står på lägenheten de första åren.
Efter ett upplagt schema får de som flyttar in sedan ta över kontraktet varpå det blir bra för alla parter. Hyresvärden har hunnit se att den nya hyresgästen fungerar och socialtjänsten, alltså vi skattebetalare, slipper dubbla kostnader.

De människor som kommer till Sverige och faktiskt sköter sig måste få förutsättningarna för att kunna fungera och det händer inte genom att låta dem bo i ett vandrarhem veckovis.
Hade man tänkt efter före de öppna hjärtana, så hade dock detta bekymmer inte funnits.
Det är inte värdigt för någon.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/fareeda-och-saad-fran-syrien-ar-akut-hemlosa-vi-har-forsokt-i-over-tre-ar