måndag 24 februari 2020

Du behöver inte vara hjärnfysiker för att vara en bra förälder.

Ibland görs saker svårare än vad de är.
Ibland gnäller människor mer än man borde.
Ibland kanske man ska ta sig en funderare och sätta lite perspektiv på saker.

Jag lägger mig varje kväll och är glad för att barnen lever, att de är friska och att ingen runt mig blivit sjuk. Jag vaknar varje morgon likadant. Det lilla räcker för att jag ska må bra.
Visst är det tidskrävande och enerverande med barn ibland, men det ingår när man skaffar dem.
Det är inte alltid så kul att sitta på toaletten med två barn hängandes på sig, att ta en dusch när samtliga undrar varför man gör det just då eller försöka sova när det omöjligt går att röra sig för att det finns ett barn precis överallt.
En vacker dag får jag både gå på toa och duscha själv.
Plötsligt vill ingen sova hos mig längre.
Varför ska jag då gnälla nu?
mabra.se

"Problemsituationer".
De situationerna uppkommer enligt mig på grund av dålig planering och dålig framförhållning.
Självklart kan alla ha dåliga dagar men planerar man så har man löst knutarna innan de uppkommer. Med fem barn har man inget val.
Om barnen inte hade valt kläder dagen innan och om de inte ställt fram sina skor och ytterkläder dagen innan, DÅ hade vi haft problem.
Till saken hör dock att de är så vana vid vårt system att det går på automatik.
Det blir inget gnäll alls.
Jag behöver aldrig tjata på dem och de få gånger det skulle bli kaos med tiden, så är det ändå lugnt då klockan alltid ställs så att de ska vakna till i god tid.
Jag skulle aldrig rycka upp dem.
När klockan ringer första gången så startas något barnprogram de tycker om och sedan väcks de. Därefter tittar de i säkert tjugo minuter och mornar sig för att sedan göra allt som förväntas av dem och det är inget problem.

Det skrivs om skärmtidsproblem.
Här finns inget problem för säger jag nej så gäller nej och så är det.
De vet om att det inte finns något diskussionsutrymme.
Det gäller allt.
Jag kan inte påstå att jag älskar att ta med alla fem och köra till en affär och handla, göra ett ärende eller besöka lekparken. Det kan urarta i kaos men det sista som görs innan vi går ut, är att rent krasst muta dem. Om de sköter sig, så stannar vi i lekparken, kör till någon hamburgerrestaurang eller köper någon form av godis. De accepterar dock betydligt mindre saker och sköter de inte sig, då dras allting in och det vet de.
För mig handlar inte detta om någon svår form av hjärnfysik utan om sunt förnuft.

Barn med speciella behov finns alltid och för dem blir rutinerna desto viktigare. Det bästa som kan hända är att alla dagar ser likadana ut. De ska lägga sig vid samma tid, äta vid samma tid och gå upp vid samma tid.

I veckan var jag och den ena dottern och handlade. Hon gick före mig varpå jag sa "stopp". Mannen jämte mig tvärstannade och sedan skrattade han över att någon som såg så snäll ut  kunde låta så barsk. Som jag ser det ska "kommandot" stopp generera att mitt barn stannar i luften om det skulle befinna sig där. Det kan finnas en fara som de inte uppfattar men som jag ser. Jag kanske ser söt ut men jag kan ta i när jag måste. Det är nämligen för mitt barns bästa!

Staten erbjuder nu föräldrautbildningar som ska ges till alla som vill. Professorn som intervjuas säger att det är helt meningslöst då det i längden inte ger någon verkan.
De som borde vara där är inte där ändå.
Jag är säker på att han har rätt för samma tendens har alltid funnits inom skolan.
De föräldrar vars barn hittar på bus dyker sällan upp.
Busar barnen och föräldrarna dyker upp vet man att det är övergående för de föräldrarna bryr sig uppenbarligen. Alla kan ha jobbiga perioder.

Astrid Lindgren sägs ha sagt att barn ska ha kärlek i överflöd och jag tror på det.
Kärlek och klara gränser så fungerar allt.
Som förälder kan du inte vara kompis och tro att det fungerar i längden för till syvende och sist är det ändå du som bestämt dig för att bli en förälder. Barnet tog inte beslutet om att finnas till.
Skaffa bara barn om du kan avsätta den tiden från dig själv.
De behöver just dig och du ska vara närvarande.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-loser-du-tre-vanliga-problemsituationer-med-barn
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/populara-och-dyra-foraldrautbildningar-saknar-effekt-i-manga-fall