fredag 21 februari 2020

Den personliga integriteten?

Nu kan du bli avlyssnad genom hemlig dataavläsning och jag anser att det är helt korrekt. I grunden är det så att den som har rent mjöl i påsen, den behöver inte oroa sig.
Det som händer här är att när polisen anser att det händer något misstänkt, DÅ får de lyssna av. De kommer alltså inte lyssna av alla personer mer än vad som eventuellt sker idag.
svt.se

FRA och GDPR är ord som aldrig togs upp för diskussion när jag var yngre men många vet idag vad detta innebär. Det man måste förstå är att detta inte sker i det första ledet och att det inte är enskilda människor som sitter och lyssnar av dina samtal.
Det är datorer som uppfattar vissa ord och frekvenser.
Det betyder att om du skulle prata med din vän och använda ordet "bomb" eller "terror" några gånger så kommer du snappas upp. Efter en koll vet de dock att det inte var ett hot och sedan stoppas det.

Den nya lagen som går igenom i april gör att polisen inte behöver vänta på att systemet ska snappa upp dessa ord utan att de kan gå in och lyssna direkt om det är någon som är misstänkt och jag anser detta vara bra. Jag tycker att det är bra för alla oss som faktiskt varken tänker skjuta någon eller köra på människor. Vi blir mer skyddade av detta.

I grunden är jag emot övervakning av alla former då jag tycker att oskyldiga inte ska drabbas.
Problemet utan detta är dock just det; oskyldiga blir drabbade.
Hade polisen fått lyssna innan kanske tragedin i Stockholm inte hade hänt.
Någonstans får man då väga för och nackdelar.
Självklart ska inte varenda person avlyssnas som i ett nytt DDR eller Kina, men någon form av koll måste finnas för att skydda oss "vanliga" mot dem som inte förstår värdet av ett människoliv.

Om nu någon hade velat lyssna av min mobiltrafik så förvarnar jag redan nu att väldigt mycket är "underbältet-humor" och svordomarna florerar varje gång jag har fastnat i någon av dagens nyheter. Jag rekommenderar även hörselskydd av något slag då jag pratar konstant.
Jag är dock helt säker på att jag inte kommer bli inlåst för terrorbrott.

Jag tycker att denna lagen var bra.
Den skyddar dig och mig.
Såvida inte du har tänkt bomba någon.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/riksdagen-ja-till-hemlig-dataavlasning