lördag 22 februari 2020

För framtidens bästa..?

Sillstoppet i sommar ställer till det för min hemkommun Sölvesborg, tillsammans med de närliggande kommuner som fortfarande har människor som arbetar inom detta yrke.
Det finns få arbetsgrupper och näringar som har blivit så hårt ansatta det sista decenniet och det är för mig mycket absurt att läsa tidningen.
Alla partier i kommunerna har gått ihop för att tillsammans försöka få till ett möte med den ansvariga politikern i Sverige; Landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Hon i sin tur vägrar.
Jag förstår faktiskt henne då det i grunden inte är hon som har tagit detta beslut.
Allt handlar om ett spel för galleriet.
Det ska se ut som om man verkligen gör något.
svt.se

Faktum är dock detta, att samtliga partier som sitter i Sveriges riksdag var med och tog detta beslut i december. Varenda ledamot röstade för detta förslaget i EU.
Diskutera det istället.
Det spelar alltså ingen roll att lokala representanter sitter och beklagar sig, när deras egna representanter på EU-nivå anser att beslutet är korrekt.
Att då gå till tidningen är som att kasta en sten i vatten.
Det plumsar till och förhoppningsvis ser människor bara de ringar som uppkommer runt nedfallsplatsen. Vågorna som rör sig får uppmärksamheten istället för plumset.
Plumset var i detta fallet det faktum att de politiska representanter som inte gillar detta förslaget, själv står bakom det på en annan nivå.

Den 3 september 2013 var jag i Hörviks bygdegård på en dagskonferens om fisket.
Allt som visades där var tydligt och nytt då var att fiskare hade fått koppla på kameror som filmade näten och fångsten. Det var helt skrämmande att se hur mycket av fisken som åts upp av sälar. Det visade också tydligt att det med största sannolikhet inte var människan och yrkesfiskarna som var bekymret, utan den allt för stora populationen av säl i svenska vatten.
Det är alltså sju år sedan.
Har något hänt?
Nej.
Sälpopulationen har knappast blivit mindre men trots det så stramar man åt reglerna för yrkesfiskarna. För att rädda torsken förbjuds sillfisket.
Sälen gör man inget åt.
Att knubbsäl får skjutas om de befinner sig på nät vid västkusten spelar ju faktiskt ingen roll för oss som har gråsäl vid näten i Östersjön.

Vill man förändra sådana här saker så kan man självfallet skylla på landsbygdsministern, men problem är så mycket längre bort än så. Detta är nämligen ingen jättestor fråga för de flesta.
Vill man ha en förändring kring detta måste man föregå bekymret istället för att reagera i efterhand. Vi kan skrika oss hesa nu men det som borde ha skett var att de politiker som sitter i EU, från samtliga partier, skulle reagerat och sagt nej när diskussionen kom upp.
Börja skjuta av sälarna istället.
Då räddar vi betydligt mer torsk än ett sillfiskestopp gör.

Detta är ett så tydligt bevis på att makten har hamnat för långt bort. När de politiskt valda på kommunnivå inte förstår att det är deras egna representanter som drivit igenom förslaget behöver man fundera på om systemet ska göras om.
Mer makt till, och större öron mot dem som kan det, istället för politiska broilers som gör vad makten säger. Detta beslut visar på att man har lyssnat på den lilla människan för sent.
Det sunda borde ha varit att lyssna på dem först.
Sedan tar man ett beslut.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/sillfiskestoppet-kan-tvinga-lennart-att-sluta-som-yrkesfiskare
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/forbryllande-salfynd-i-angelholm-utreds-av-naturhistoriska-riksmuseet
https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/yrkesfiske/kvoter-och-fiskestopp/kvoter-i-vasterhavet.html
https://www.europarl.europa.eu/committees/sv/pech/home.html
http://www.mynewsdesk.com/se/havochvatten/pressreleases/fiskemoejligheter-2020-kvoter-foer-vaesterhavet-klara-2955020
https://www.consilium.europa.eu/en/general-secretariat/corporate-policies/transparency/open-data/voting-results/?meeting=3740
https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/sinkevicius/announcements/press-statement-agrifish-council-16-17-december-2019-brussels_en