onsdag 26 februari 2020

Vad pengarna ska gå till?

Det sparas in på personalen på förskolorna.
Pengarna räcker nämligen inte.
Ramaskri hörs och kvalitén kommer drabbas.
Läroplanen kommer inte att kunna följas och dokumenteringen halkar efter.
Jag förstår att det är jobbigt men vill ändå peka på andra aspekter.
svt.se

Förskolor kommer få spara in på personal för att de inte har råd med den personaltäthet som finns. Samtidigt lämnas barn för att de har fått syskon.
Femtontimmars-barnen är nu så befästa i den generation som är i denna ålder att det för dem blir absurt att inte lämna bort sina barn. Jag anser dock fortfarande att det är en katastrof.
Barn lämnas bort för aktivering när syskon kommer till världen.
Även de som egentligen inte vill detta tvingas då de annars inte får behålla sin förskoleplats tills den dag de börjar arbeta igen. De flesta partier anser dessutom att detta är bra idag.
För mig är det absurt och helt fel.
Där har vi en kostnad som hade sparat minst en tjänst.
Ta bort femtontimmars-barnen och låt dem vara hemma med sina syskon, så kan skattebetalarnas pengar gå till dem som verkligen behöver barnomsorgen.
Klarar föräldrarna inte av detta ska de kanske inte skaffa syskon.

Nästa bekymmer är kostnaden.
Av någon anledning ska allt subventioneras.
En faktiskt kostnad för en plats på dagis/förskola är mellan sju och nio tusen i månaden. Jag förstår att det blir mycket men samtidigt kan man ifrågasätta varför alla andra ska subventionera att det går barn där, när man inte själv har några som är i den åldern.
Om det nu ska subventioneras, så bör det ändå återgå till att betala för använd tid med ett minimibelopp istället.
Då kan vi snacka om skillnader.
När jag jobbade på dagis var det nämligen absurt hur många undanflykter det fanns till att man alltid var sen eller hade långa dagar. När man sen mötte föräldrarna i affären eller på krogen (har faktiskt hänt) ett par timmar innan de skulle hämta så tittade de inte ens på mig.
Det problemet försvinner med en mer jämn kostnadstanke.

Det sista bekymret jag ser, och som jag kan kritisera ännu mer ju fler kurser jag läser inom pedagogik, är det faktum att det finns en strikt läroplan för dagis/förskola. För mig är det nämligen helt absurt att detta finns i en verksamhet som inte är obligatorisk.
Detta är nämligen ett ställe du ska lämna dina barn på när du själv arbetar.
De ska alltså göra samma saker som du skulle gjort om du var hemma med ditt barn.
Nämner man detta så känner sig dock personalen kränkt, trots att de finns där för barnen.
Jag är helt övertygad om att de gör sitt absolut bästa för dessa barn men jag ifrågasätter ändå en läroplan för precis som jag skrev för ett år sedan, så är detta för mig grunden till att starta upp ytterligare ett socialistiskt kollektiv dit alla ska tvingas från tidig ålder. Det kommer nämligen bli så, att till slut idiotförklarar politiker dig som förälder och menar att du SKA lämna ditt barn för att det ska få den bästa omvårdnaden.

Jag tror på dig som förälder och den kraft du har.
Inte på politiska företrädare som enbart pratar för egen vinnings skull.

Kärva tider är på ingång och då hade jag velat hänvisa till barnets bästa, och låta föräldrarna själv ta hand om dem så mycket som möjligt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ljungby-vill-spara-2-5-miljoner-pa-forskolepersonalen