måndag 6 juni 2016

Snabbspår!

Din utbildning är så viktig och bra att den kan göras snabbare!
Kravet?
Du ska ha gått en utbildning i ett annat land.

Snabbspår införs nu på ytterligare arbeten och jag ställer mig starkt kritiskt till det. Anledningen för mig är väldigt uppenbar. Ok, du har en utbildning i socionomi, som lärare eller inom vården från Syrien? Afghanistan? Irak?
Migrationsverkets statiskt på utbildade bygger på deras egen utsago då många av dem inte har några papper med sig som bevisar att de har den utbildning de påstår. Medellängden för en utbildning är inte heller speciellt lång jämfört med exempelvis Sverige.
sydostran.se

Som jag ser det kommer detta leda till stora problem i framtiden. Antalet personer som nu går dessa snabbspår är inte många men jag är skeptisk. Kan du som kvinna med slöja opartiskt vara lärare? Hur ska du berätta om människors lika värde?
Om du ska arbeta inom socialtjänst men är uppväxt i ett land där viss aga är tillåten, kan du se skillnad när du börjar arbeta här?
Det går inte att förbise varje människas bakgrund och det någon är uppväxt med, är garanterat något som är svårt att förändra. Har jag fått veta i hela mitt liv att jag inte är lika mycket värd som en man, klarar jag att hålla isär det i Sverige? Eller tvärtom, om du är uppvuxen som man där du fått veta att du är familjens överhuvud, kan du se de problem som nu finns i vårt samhälle?

Jag kan uppleva stora problem i vården redan idag med att läkare jag stött på talar för dålig svenska för att göra sig förstådda. Då är det människor som i dessa fall kommit från Europa, har en europeisk utbildning, känner till mentaliteten i vårt land samt som har hört vårt språk.
Snabbspår för kockar tycker jag är väldigt bra och likaså i yrken där de kan bevisa sin utbildning men att tro att vi kan introducera människor in i den svenska skolan, vården eller inom ett yrke som socionom där du ska kunna möta väldigt mycket misär och svåra förhållanden. Kan du då ta ett beslut som behövs?

Jag måste lita på utbildningen och det är blott cirka 1750 personer av 160 000 som går dessa snabbspår men jag tvivlar ändå. Den svenskfödde person som vill validera upp sin utbildning efter många års erfarenhet måste i de flesta fall nästan läsa in hela programmet i vilket fall. De måste skriva en godkänd uppsats eller pedagogik. Hur ska detta gå till?
Som jag ser det måste det vara lika för alla, oavsett var man kommer ifrån.
Men som skrivet, cirka en procent av de som har kommit har valt detta så framtiden får utvisa hur det blir.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-snabbspar-ska-fa-nyanlanda-socionomer-i-jobb