lördag 2 november 2013

Då går vi ut och firar lite Alla helgona...

Absolut inte. Få saker gör en historienörd som mig så irriterad som när människor blandar ihop historiska saker och när media utan problem spär på det. Alla helgons dag infaller alltid den lördag som kommer mellan den siste oktober och den sjätte november. Alltså idag. Det har inte alltid varit så och har inte alltid hetat likadant men de sista sextio åren har detta varit verkligheten vilket borde betyda att de flesta idag levande människor ska veta detta.

isbergsblogg.se
Alla helgons dag är en kristen högtid som från början firades för just våra helgon men som mer och mer blir en dag då man ska tänka på alla som inte längre finns med oss. Gärna genom att tända ljus på kyrkogården och denna kväll är en av de absolut finaste att ta en promenad där.

Halloween heter från början All hallows eve vilket på svenska betyder just Alla helgons afton. Det har dock absolut ingenting att göra med Alla helgons dag. Det är två helt vitt spridda traditioner. Halloween är alltid den siste oktober, alltså i torsdags, och anledningen till det är att traditionen från början kom från Irland där kelterna firade sitt nyår och att sommaren var slut genom en stor skördefest. De trodde att precis denna dag var gränsen mellan de levande och döda extra tunn vilket gjorde att de släckte inomhus och gjorde ansikten med ljus i av sina rovor för att skrämma bort de onda andar som kunde ta sig in hos dem annars. Med denna tradition följde en berättelse om "Jack med lyktan" som är anledningen att just rovor karvas ut för att ha ett lyse i. När svälten slog till på Irland under 1800-talet emigrerade många av dem till USA för att försöka få ett bättre liv. Precis som våra invandrare idag tar med sig sin tro och sina traditioner tog irländarna med sig sin tro om att den 31 oktober var en gränsdag till andevärlden och fortsatte skydda sig mot andarna även om de nu bodde i ett nytt land och på en ny kontinent. Som alla traditioner förändras de med tiden men det firande som finns idag kommer ursprungligen därifrån. USA tog efter andra världskriget fasta på traditionen och därifrån har det sedan spritts.
www.biljettshop.se

Då jag inte tror på döden i den bemärkelse som kristendomen gör borde inte Alla helgons dag betyda någonting för mig men jag tycker att man ska kunna se det fina i det och jag är kristen. Ett minne av någon som inte längre finns kan man alltid hedra och även om jag egentligen är emot specifika dagar där man "ska" göra något tycker jag om denna dag. De jag saknar tänker jag på och minns dock betydligt oftare än en gång om året. De finns alltid i mina tankar.

Vissa år infaller både Alla helgons dag och Halloween på samma dag men det är inte fallet 2013.
Detta betyder alltså att busande och tiggande barn skulle, om de nu hade tänkt det, varit ute i torsdags och inte idag. Idag ska de gå till kyrkogården för att tända ljus och tänka på sina kära som inte längre finns med dem i detta livet.