onsdag 27 november 2013

Ingen rök utan eld..

Som man är det inte alltid lätt. Det talas ofta om jämlikhet och att det ska vara lika mellan könen men faktum är, att som kvinna kan du utan några större problem ställa till det.
En liten anklagelse så kan du förändra livet för en annan person.

Jag tror inte att alla män är potentiella våldtäktsmän. Jag tror inte heller att alla kvinnor skulle tänka tanken att utnyttja idéen att det finns de som gör det. Faktum är ändå att så fort något händer kommer talesätt som "Ingen rök utan eld" och att få upprättelse är inte alltid lätt.
Många dömer med en gång.

Har du då ett högt uppsatt jobb kan konsekvenserna bli förödande. Jag vet inte vad som händer överallt och tror de flesta människor om gott, även om det med jämna mellanrum tyvärr motbevisas. Att som riksdagsledamot anklagas för någonting kan vara en spik i kistlocket då den personen har sitt jobb för att andra människor har förtroende och röstar på denne vid valet.

aftonbladet.se
När ska då en timeout begäras?
Jag är inte så säker på att det är rätt idag.
Ska vem som helst som utsätts för en misstanke, oavsett parti och oavsett om det är en man eller kvinna, tvingas avbryta eller pausa sitt jobb?
Jag har relativt nära fått känna av en kvinna som anmält samma person, med samma anklagan om barnen, vid upprepade tillfällen och varenda gång kopplas hela processen in för att sedan efter ett par månader upptäcka att den som är problemet är anmälaren. Hur många gånger ska det få ske?

Jag anser det vara fel att någon ska ta en timeout på grund av en anklagelse. Den dag det väcks åtal eller personen i fråga är skäligen misstänk för ett brott så förstår jag det men så länge det inte finns någonting att ta på bör det inte behövas.
Jag skulle rent teoretiskt kunna anklaga samme man för vad som helst, med några månaders mellanrum för att totalt förstöra hans liv. Han hade inte kunnat sköta varken jobb eller familj.
Är det rätt?
Det tycker inte jag.
En anklagelse kan vem som helst bli utsatt för och som jag ser det är det media som ser till att det sprids. En anklagelse är just det, en anklagelse. Det är inget brott och bör inte heller ge straff som ett sådant. Och det har verkligen ingen betydelse vem personen i fråga är.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/284711?programid=2519
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17862016.ab
http://www.folkbladet.se/nyheter/default.aspx?articleid=6610553