söndag 10 november 2013

Fetman breder ut sig!

Allt fler blir feta. Allt fler blir överviktiga och varannan person i Sverige räknas som just överviktig. Jag är inte speciellt förvånad. Jag är en av de som drar ner statistiken.

En stor del är det faktum att många stoppar i sig mer energi än vad de gör av med och tv-spelen samt det moderna samhället har säkert en stor del i detta. Det finns dock en annan del som jag tror är stor: Det ärftliga och människors genuppsättning.

www.halsosidorna.se 
Jag har under hela mitt liv räknats som undernärd. Jag kan äta betydligt mer än vad det ser ut som och gör det ofta. Jag är dock inte glad i att äta mitt på dagen och speciellt inte om jag jobbar. Rutiner är viktigt men då jag oftast äter mitt sista mål runt tolv-ett på natten är inte frukost eller middag det jag prioriterar först om jag är själv. Jag känner utöver det ytterst sällan hungerkänslor och äter mer på just rutin. De dagar jag är ledig följs dagisrutinerna för att det ska vara sammanhängande för barnen men för min egen del behövs det inte.
Jag har så länge jag kan minnas haft mina dygnsrutiner, varit en nattuggla och ätit hur mycket som helst när jag är hungrig eller ska äta. En pizza slinker ner utan några större problem.
Efteråt kan jag ställa mig på vågen för att se att jag tappat två kilo.

Jag blev sexton kilo tyngre med Lillan men när jag vägde mig veckan efter hon föddes var alla kilona borta tillsammans med ett till. Min ämnesomsättning och min genuppsättning gör förmodligen att jag aldrig någonsin kommer bli en större människa. Mitt problem är att gå upp i vikt.

Jag är dock väldigt säkert på att det inte enbart är generna. När jag har gått med stegräknare visar den att jag rör mig betydligt mer än normalt. Jag sitter aldrig still och även om jag inte aktivt väljer att motionera tappar jag i vikt utan att kunna göra någonting. Det är inte alltid så kul att behöva handla nya kläder för att de som passade nu är för stora.
Trots att de köptes strax innan jag blev med barn.

Artikeln säger att det handlar om utbildning. Utbildade människor håller oftare vikten jämfört med outbildade. Jag tror inte att det är hela sanningen. Jag tror dock att många saknar lite riktigt "go" med rätt vilja. Jag tror inte att man behöver gå på någon speciell diet eller äta mindre om dessa personer bara rör sig mer istället. Där ligger problemet som jag ser det.
Utöver det är vi alla olika och det tackar jag för.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/halva-befolkningen-overviktig