tisdag 19 november 2013

Hjärnskadat!?

Dataspel förstorar hjärnan.
Inte dåliga delar av hjärnan som det är rätt lätt att tro utan bra delar.
Delen som hanterar minnesinformation och sinnesintryck växer om du spelar datorspel en halvtimme om dagen i två månader. De som påstår att datorspel inte är bra kan nu vara tysta.
Samtidigt visar annan forskning att en enda vakennatt kan skada din hjärna.
Sömnen är viktig.

Jag minns när jag och min syster fick ett Nintendo 8-bitars i julklapp och spelet till var Mario Bros. Vi spelade så länge och så mycket vi kunde. Idag äger jag ett Playstation av någon sort som nog är använt cirka tio gånger sedan jag fick det för ett par år sedan. Vad jag ska lägga min tid på och vad som är viktigt har förändrats en hel del.

natgeo.se
Sömnen har jag dock haft problem med hela mitt liv även om den aldrig varit så låg som den varit de sista åren. Det händer att även jag går och lägger mig i vettig tid men det är inte så vanligt. Att jag får sova ostört många timmar i sträck händer aldrig. Två-tre timmar är max innan jag måste gå upp för något måste, vilket nuförtiden oftast är kopplat till barnen.

Med tanke på denna forskning borde jag vara riktigt korkad. Inte nog med att jag aldrig spelar tv-spel så störs jag konstant i den lilla sömn jag har. Då detta pågått under väldigt många år borde jag vara totalt superkorkad men jag upplever mig själv som rätt normal.
Jag tror att den mesta forskning är bra men när det inte har kommit längre än så här kan jag inte se meningen med den. När den har utvecklats för att bota sjukdomar som orsakar minnes och sinnesstörningar kommer jag jubla. Vår tids sjukdomar kanske blir ett minne blott.
Detta kanske bara är ett steg i rätt riktning!?

http://www.svt.se/nyheter/varlden/nu-ar-det-bevisat-dataspel-gor-hjarnan-storre
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/hjarnskada-av-somnbrist