onsdag 6 november 2013

Ett hot mot demokratin!

Denna gång var det en tårta som kastades. Nästa gång då?
Jag blir rädd när det går att skönja vart detta land är på väg.

Häromdagen skrev jag om en socialdemokrat uppe i Sverige som blivit misshandlad för sin åsikt i en fråga aktuell i hennes kommun. I Karlskrona berättar moderaten Niklas Platow om att han hotas om våld för sina åsikter. Igår fick Jimmie Åkesson en tårta kastad i sitt ansikte under en boksignering.

Oavsett vad någon tycker om Sverigedemokraterna, deras partiledare och deras åsikter är detta ett fruktansvärt brott mot demokratin. Detta är ett försök att tysta någon genom odemokratiska metoder och det är fel. Har någon ett problem med någons åsikt finns det ett sätt att protestera mot det, engagera sig politiskt. Har du en åsikt så ta tag i den och gå med i ett politiskt parti men att göra ett sådant här övergrepp är så fel det bara kan bli.

blaelefant.se
Sverige har inget vidare bra rykte utåt i detta ämne. Vi har en statsminister och en utrikesminister som har blivit mördade och ett av morden är fortfarande inte löst även om polisen hade misstankar. Säkerheten för de förtroendevalda har sedan mordet på Anna Lind höjts betydligt men helt uppenbart inte tillräckligt. Sådana här saker får inte hända!

Detta blir kontraproduktivt då en av de förtroendevaldas uppgifter är att vara offentliga. Hur tror denna kvinna att någon ska våga stå för sin åsikt när man måste stå för den med livet som insats?
Jag tror ingen, eller ytterst få, personer är beredda att dö för sina åsikter.
Min övertygelse är att ingen vill att ens familj ska känna sig utsatt.
Denna gången var det en tårta. En tårta är rätt otymplig och skrymmande att ha med sig.
En kniv är lättare. En pistol. Vad som helst.

Denna kvinna som nu säkert är så stolt över sin genomtänkta plan att förstöra boksigneringen borde ställas offentligt och förklara sig. Då kunde någon påtalat vad hon verkligen gjorde med sin handling.
Hon fick förmodligen varenda förtroendevald i hela Sverige att fundera över om det är värt att ha sin åsikt. Om det är värt att utsättas för en sådan här pinsam handling av en person som inte kan vara helt frisk. Hon är ett hot mot den fina demokrati vi har.
Att ta till någon sorts våld är inte ok.

I skolan får alla elever lära sig värdegrunden. De behöver inte älska alla men ska respektera dem. De behöver inte hålla med kompisarna men de måste acceptera att det går att ha olika åsikter.
Detta gäller även vuxna. Ännu mer när man är vuxen och jag tycker det är pinsamt när vuxna människor så tydligt visar att de inte klarar den enklaste sak. De kan inte se skillnaden i saken och personen. Oavsett vad Åkesson har för åsikter så har han all rätt att ha dem.
Jag hoppas alla sätter ner foten i denna fråga!
Detta är ett hot mot demokratin.