onsdag 20 november 2013

USA släpper på droglagarna.

Det är inte länge sedan jag skrev ett liknande inlägg och här kommer det igen.
Vad är viktigast?
För mig är det demokratin oavsett vad den bestämmer.

Fortsätter USA i denna takt kommer förmodligen varenda delstat till slut legalisera eget bruk av marijuana oavsett vad vi i Sverige tycker om detta.
I Europa finns det få fläckar på kartan som är tillåtande men de flesta är helt emot.
Så även Sverige. När jag ser siffrorna från USAs omröstningar funderar jag dock på hur det hade sett ut i vårt land. Vad hade hänt om vi hade haft en omröstning i samma ämne?
Jag tror att det hade blivit nerröstat idag men om femton år är jag inte lika säker.

Då landet USA inte är överens med sina delstater uppkommer en konflikt. Lagen säger att innehav av marijuana är förbjudet men nu går delstaterna emot detta och tillåter eget bruk. I artikeln berättar en polischef att de därför kommer sätta en gräns på hur mycket som kommer räknas som eget bruk.
Allt för att det ska vara klart för den enskilde.
svt.se
Hade alkoholen kommit idag är jag helt övertygad om att den inte hade blivit laglig.
Jag tror inte heller tobaken hade gått igenom alla krav och fått se ut som den gör idag. Det är ju ingen nyhet att snuset jagas av EU. Märkligt ändå att Sverige jagar för att få ha kvar något som faktiskt är beroendeframkallande och rätt uppenbart inget kroppen mår bra av då personer som försöker sluta får abstinensproblem.

Som det ser ut kommer det inte bli någon dyr drog att inhandla och diskussionen går som så att det ska läggas på skatten. USA har sedan tidigare ett liknande system av skatten som vi i Sverige, som bygger på att du betalar mer om du tjänar mer. Det är dock svårt att jämföra och skulle jag exempelvis flytta till Florida hade jag halverat skatten på min inkomst. Då ska jag inte lägga in någonting om vilken skillnad det hade varit om jag ska räkna samman skatten på mat, bensin etc.

Valen i USAs delstater och städer har inte vunnit med några röster utan stora marginaler där de som har varit för en legalisering varit upp till sjuttio procent av befolkningen. Det är alltså helt klart demokratiskt riktigt att legalisera marijuanan för eget bruk med dessa siffror där.
Vad sen vi tycker om det i Sverige får vara upp till var och en.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/usa-stader-slapper-marijuana-fritt-1