söndag 17 november 2013

Nollvision i trafiken?

Färre dör i trafiken. Riktigt bra!
Visionen är noll döda.
För att det ska inträffa sänks hastigheten, polisen utför kontroller och vägar byggs säkrare. Utöver det är bilarna idag mycket säkrare än vad de var förr och tekniken går stadigt framåt.

Jag är medveten om att denna tanke inte gör de som känner sig träffade väldigt glada men det kan inte hjälpas. Om det nu är så att vi strävar efter en nollvision i trafiken, varför testas inte körkortet?

Jobbar du som ambulanssjukvårdare, brandman, lastbilschaufför.. yrkena är många. Då måste du regelbundet göra någon sorts test för att bevisa att du fortfarande kan ditt jobb. Jobbar du inom ett yrke som exempelvis frisör måste du följa modet annars kommer du inte ha många kunder kvar. Det gäller att hänga med i tiden oavsett vad det är du ska jobba med.

Att ta körkort är inte något som är speciellt avancerat. De flesta som lägger manken till klarar det på ett eller annat sätt. Jag tog mitt körkort en knapp månad efter att jag fyllde arton och fick då veta att jag fortfarande inte var fullärd men fick öva upp det andra för det är vanan. Vanan gör att du blir en bra bilförare på ett sätt men ett annat problem kommer med tiden.
svd.se
Jag har haft mitt körkort i tolv, snart tretton år och jag hade inte haft något emot att jag skulle bevisa varför jag ska få ha det kvar. Jag tror dock inte alla generationer tänker på det sättet.

Det gnälls mycket om de som kör för fort i trafiken och det är självklart inte bra. Bra är dock inte att ligga i 40km/h på motorvägen heller. Att inte se människor på övergångsställen. Missa att det kommit en modern sak som kallas rondell. Med dålig syn, hörsel och reaktionsförmåga är en person i en bil en direkt livsfara för alla andra människor. De är potentiella dödsmaskiner för en bil är hård och en människokropp mjuk.
Varför i hela världen får du ett körkort på livstid?

Varför kan man inte införa tester med jämna mellanrum? Det behöver inte vara från en viss ålder utan kunde ingått när du ska förnya ditt körkort eller vart femte år för att sedan bli mer ofta när du uppnått en viss ålder. Jag ser inte det som ett hot mot den personliga integriteten även om jag förstår att det hade stört många.
Jag tror många har detta problem med sina anhöriga. Hur lätt kan det vara att säga till sina föräldrar som har kört bil ett helt liv att de är en trafikfara? Att de inte bör köra mer?
För många är det en otrolig frihet att få ha sin bil men ska man sätta det emot det faktum att många olyckor sker för att den som kör inte längre är en bra förare?

Det görs så mycket för att göra bilfärden säkrare för alla parter men detta är det tyst om.
Jag tycker att någon form av test borde införas för att skydda alla parter.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/rekordfa-doda-i-trafiken-4