tisdag 5 november 2013

Dödshjälp för barn

Dödshjälp är en väldigt känslig fråga för många. Jag har alltid vetat var jag har stått i denna fråga även om det inte är den uppfattning de flesta verkar ha. För mig är dödshjälp något bra och det bygger jag på  hur jag själv tänker och känner.

Om jag skulle bli obotligt sjuk och inte ha en chans hade jag heller avslutat mitt liv på ett värdigt sätt där jag kunde säga "Hej då" till vänner och släkt på ett fint sätt än att ligga och plågas ihjäl. Jag har sedan tidig barndom stått väldigt fast vid detta och en av anledningarna är en bekant som aldrig fick detta valet. Jag vill inte att min familj ska se mig tyna bort och försvinna när det inte längre finns något hopp. Ok, de säger att hoppet är det sista som överger någon men för mig är det ändå den yttersta frågan att själv få bestämma.
varldenidag.se
Vill jag leva ska det vara upp till mig om jag vill det eller inte.
Ingen annan.
Skulle det då vara så att jag inte klarar att verkställa mitt beslut tycker jag att jag ska ha rätt att få den hjälpen.

Jag är fullt medveten om att det finns de som kommer försöka utnyttja detta men då måste det finnas ordentliga regler. Det går att titta på hur andra länder har det.

Belgien överväger nu att införa aktiv dödshjälp för barn och ungdomar under arton är. För mig är detta inget fel även om de skulle bli först i världen med det. Vem vill se sitt barn lida?
Om det redan är kört. Om det inte längre finns någon utväg mer än döden?
Är det då inte upp till föräldrarna och barnet att ta detta beslut?
För mig är det det.
Jag tycker ingen annan ska bestämma detta och för mig borde denna möjlighet finnas för alla även om få sedan utnyttjar den. Skulle jag bli sjuk hade jag velat ha denna möjlighet men då den inte finns i Sverige hade jag fått söka mig utomlands.

Jag låter förmodligen hemsk men om det är ett barn eller en vuxen spelar ingen roll då jag anser att alla ska ha samma rätt även om det är så att de är under arton. En obotlig sjukdom idag är inte det för alltid men så länge inget nytt kommit fram när någon vill ta sitt beslut tycker jag att de ska få det.

Det ska bli intressant att följa denna fråga.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/dodshjalp-for-barn-diskuteras-i-belgien