söndag 24 november 2013

Tobiasregistret åter igen!

Du kan rädda liv!
Du kan göra skillnad!

Sedan många år tillbaka har jag tjatat på alla runtomkring mig att gå med i detta register. Allt sådant har för mig varit viktigt sedan tidig ålder och jag var runt tio när jag egenhändigt begärde att få vara med i Donationsregistret. Jag ville göra skillnad.

Jag har varit med i Tobiasregistret i många år och när jag gick med var man tvungen att lämna blodprov. Idag räcker det med att topsa sig i munnen och skicka in det.

Då jag än idag fortfarande vill att alla ska vara med har jag även fått med familjemedlemmarna. Sannolikheten att bli uttagen för att hjälpa någon annan är lika med noll. Det händer inte.
Min man blev dock kallad efter att bara ha varit med ett litet tag och vi fick veta att det fanns en person någonstans i världen som endast hade en chans till överlevnad om han lämnade benmärg.
Känslan att kunna bidra till en annans persons hopp är överväldigande.
Efter ytterligare tester fick han åka till Lund och kopplas upp precis som vid ett vanligt blodprov med den skillnad att det sätts nålar i båda armarna och att blodet får passera en maskin som plockar ut det den behöver innan blodet återförs till kroppen.

När han var klar, stod en person och väntade för att ta påsarna som blev och flög sedan direkt till USA där en medelålders kvinna väntade på sin chans till ett liv.

tobiasregistret.se
Tiden har sedan gått. Vill donatorn veta hur det gått får denne höra av sig efter ett halvår vilket nu har gått. Kvinnan har överlevt. Hon fick exakt den benmärg hon behövde och hela hennes liv har förändrats. Både hon och hennes familj har nu fått en ny chans till att leva ett helt liv.

Detta kunde varit DU!
Alla känner någon som har drabbats av någonting som ingen borde bli utsatt för. Chansen finns dock både för dig eller en anhörig att överleva om någon annan tänker på andra. Om du tänker på någon annan än dig själv.

Jag är fullt medveten om att det förmodligen finns en hel hög etiska regler som gör att det inte fungerar men min dröm, min tanke och ett av mina mål, är att vända dessa register.
Vänd dem så att den som är svensk medborgare automatiskt går med i Tobiasregistret samt Donationsregistret.
Alltså, alla är med för att lämna både sina organ och sin benmärg.
Den som inte vill av olika skäl får begära att de inte ska vara med.
Det hade blivit tvärtom som det är idag och jag tror det hade varit bra då min uppfattning är att de flesta inte är med då de inte är medvetna om att registerna finns.
Det gäller att tänka på andra.

Jag har inskrivet att om jag dör får de plocka precis vad de vill på/i min kropp. De får ta så mycket blod och benmärg de vill. Kan jag hjälpa en endaste människa att fortsätta sitt liv så vill jag det. Jag tror inte det är i kroppen människan finns utan i själen och den kan de inte ta.

Alla som har en anhörig som drabbats av något:
Gör skillnad och hjälp någon annan!
Gå med i registerna nedan!

http://www.tobiasregistret.se/
http://www.livsviktigt.se