måndag 25 november 2013

Ryssland som förebild!?

Tågstoppen på grund av snö är på väg bort!
Eller!?

Det är inte ofta jag jämför med Ryssland men ibland kan jag inte låta bli. Speciellt inte vid ett sådant här tillfälle. Sverige har varje vinter problem. Det blir stopp i trafiken för det kommer lite snö.
feber.se
Det kan visserligen komma rätt stora mängder men det är ju inte så att Sverige är det enda land i världen där detta händer. Jag har dock aldrig hört om så mycket förseningar som här.
Tåget står högst i kurs på alla nivåer. Skulle det bli lite snö står det många gånger helt still i svensk tågtrafik och förseningarna är inte bara ett kanske utan ett faktum.

För att förbättra statistiken för att tågen kom i tid ändrades gränsen för när en försening ska räknas. Tiden drogs ut och förlängdes. Alltså kan tåget nu komma senare men statistisk vara i tid för det ser bra ut vid summeringen som sker varje år. Ok?
Se detta klipp:
http://www.youtube.com/watch?v=QenN5DVuLtw

Varför har ett iland som Sverige världens problem med tågtrafiken när det kommer lite snö?

Vi tror nu att arbetet med att röja undan snön ska gå snabbare då vi har ett par nya plogar. Dessa ska förflyttas runt i Sverige efter behov. Om det blir problem på två ställen samtidigt?
Min gissning är då att Stockholm kommer bedömas som viktigast och gå före.

Tittar jag på hur Ryssland har löst sitt problem förstår jag inte vad som hänt i Sverige.
Är det inte vi som är ett iland med bra teknik och bra idéer?
Hur kan det vara så att ett land som inte klarar av de enklaste mänskliga rättigheterna kan klara stora snöproblem när Sverige alltid tycker sig vara bättre än de flesta andra på allt?

Jag åker ytterst sällan tåg då jag inte klarar det för min åksjuka men för mig är det totalt obegripligt vad Sverige sysslar med här. Klarar Ryssland detta bör vi med göra det. De klarade det dessutom för tjugo år sedan när vi än idag har problem.
Blir det en vargavinter till ska det bli väldigt intressant att se vad de ska skylla på då. Blir det ingen vinter kommer de högljutt berätta att de minskat förseningarna och hur bra de är.
För tågtrafikanternas bästa hoppas jag på en snöfri vinter.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5711751