lördag 19 april 2014

Duktiga lärare behövs - inte fler dåliga.

Helt rätt!
Det spelar ingen roll om det är en lärare för varje elev i skolan om läraren inte kan. Kunskapen är viktig tillsammans med lärarens glöd och vilja för sitt jobb!
Forskarna skriver att storleken på klassen och betyg har en marginell effekt.
Det betyder att det har det på båda hållen och för mig är det då bättre att satsa på betyg och för min del kunde vi startat med det från första klass. De som nu anser att det är synd om barnen bör veta att över nittio procent av de tillfrågade eleverna tycker att det är ok med betyg och att det då oftast är deras föräldrar som klagar på att det är orättvist. De vill inte att barnen ska bedömas.
Man kan undra hur många av dessa barn som då spelar fotboll eller någon annan sport på fritiden för då får man inte vara med om man inte är tillräckligt duktig.
Ska framtidens sportlag bestå av alla i så fall?
Ska det vara förbjudet att plocka ut de som är bäst?
Hela livet fungerar såhär och jag anser att det är lika bra att lära dem det med en gång.
I filmen Dangerous Minds med Michelle Pfeiffer börjar hon sitt nya vikariat i en klass med att ge alla stora A sen är det upp till dem att behålla det. Är det ett annat sätt att se på det kanske?


Michelle Pfeiffer som lärare i filmen Dangerous Minds.
Jag bor i en mindre kommun och satt tidigare med i Gymnasieförbundet då jag inte får sitta med i Barn och Utbildningsnämnden då jag arbetar som lärare i kommunen. Det finns självklart för och nackdelar med allt men "fördelen" med en liten kommun är att man har väldigt bra koll på vissa saker. Det gick utan större problem att se en röd tråd på många av de elever som inte klarade betygen på gymnasiet. De hade haft samma lärare på låg eller mellanstadiet. Det gick alltså att se vilken lärare det var som inte klarade av att lära sina elever de grundläggande saker de skulle kunna.
Om en diskussion tagits med läraren hade facket kommit och skyddat denne.
Är det rätt?
Samtidigt som denne lärare, om de hade fått som de ville, skulle ha 10.000 kronor mer i månaden?
Alla har stött på en dålig lärare någon gång och jag betvivlar att denne hade blivit duktigare och bättre på att lära ut genom att få höjd lön.
För att en lärare ska bli avskedad krävs väldigt mycket.

Jämför man denna forskning med vad alla politiska partier lovar är det en stor skillnad. Partier lovar mer pengar till skolan som ska satsas på fler lärare, bättre saker, högre löner med mera.
Trots det säger denna forskning att allt detta är meningslöst.
Rent krasst kunde läraren själv haft trettio elever i ett kalt klassrum och ändå kunna lärt dem allt av värde. Det behövs inte allt runt omkring och med denna forskning är egentligen statistiken om lärartätheten helt meningslös.

Jag anser att mycket av problemen i skolan kommer utav detta att alla alltid ska vara i samma klassrum samt att undervisningen många gånger anpassas till elever som inte är så duktiga som de flesta i klassen. De som är duktiga ska många gånger anpassa sig och att flytta upp en elev idag är inte något man förespråkar. Hur ska de då hänga med i det sociala!?
I min skola hade barnen börjat skolan efter sin kunskap och inte sin ålder. Det hade blivit åldersblandade klasser men med samma kunskap och på detta sätt hade det blivit betydligt lättare att anpassa undervisningen efter varje elev precis som det ska vara. Idag är det väldigt svårt och jag anser att inte ens den bästa lärare klarar detta i en väldigt blandad klass.
Jag har själv gått sjutton år i skola plus många år med kvällskurser och nu lärarlyftet. Därefter och under tiden har jag arbetat åtta år som lärare. De där superduktiga lärarna/kollegorna som man ser upp till är inte i majoritet, tyvärr. Under min gymnasietid kan jag säga en enda som verkligen stod ut och älskade sitt arbete och jag är säker på att alla som någon gång hade Carina håller med. En eldsjäl.

Gällande lönen för lärare anser jag att det självklart ska vara så att den ska vara högre, om läraren är duktig. En generell ökning ser jag som en katastrof för i min värld finns det ingen mening att belöna den som varken vill eller kan förändra sig. De som ligger i framkant och som kan sporra eleverna ska också ha betalt för det. Det anser åtminstone jag.
Utöver det anser jag det väldigt märkligt att det finns så många som alltid tycker de själv är mer värda. Tittar jag på alla olika sorters jobb jag arbetat med, tillsammans med förmåner och arbetstider är läraryrket det absolut bästa. Den som jobbar med våra äldre har många gånger en väldigt dålig lön trots att de arbetat i många år. Jag anser att man måste välja att se det positiva för det finns där i allt oavsett om man vill se det eller inte. Skulle det ändå inte kännas bättre finns alltid möjligheten att börja läsa igen. Byt jobb helt enkelt.
Fram för fler duktiga lärare!

http://www.dn.se/debatt/gymnasister-har-svart-klara-matematik-for-mellanstadiet/