onsdag 2 april 2014

Svenska elever nordens sämsta.

Är svenska elever trögare än elever från andra länder?
Nej. Jag tror inte det.
Jag är dock helt övertygad om att den flumskola som även jag själv gick är anledningen till de otroligt låga resultaten i PISA-undersökningarna. Testerna som har gjorts, är på den sista årskullen som gick ut i den röda skolan. Alltså, trots att Alliansen har styrt vårt land i åtta år är dessa resultat inget vi har påverkat utan detta kom tidigare även om den rödgröna röran inte vill kännas vid det idag. Jag gick i flumskolan. Även högskolan. Flum rakt igenom och den som inte har sunt förnuft har inte fått ut någonting av detta. Det skrämmande i det hela är att detta kommer skina igenom i väldigt många år oavsett vad vi gör.

Jag är lärare men jag har även varit elev under många år. Ett ordspråk som jag tagit med mig är från filmen GI Jane.
"Det finns inga dåliga besättningar, bara dåliga ledare."
Precis så är det.
Får klassen över lag dåliga betyg går det inte att skylla på att eleverna är tröga för det är läraren som inte kan lära ut. Punkt. Ok att det finns problemklasser och områden där många människor inte har en så hög utbildningsnivå men att anklaga 20-25 elever för att vara tröga hjälper inte.

sr.se
Jag satt tidigare med i gymnasieförbundet i min kommun och ifrågasatte då många av de elever som gick ut gymnasiet utan att vara godkända. Inte själva eleverna utan deras bakgrund. Då kommunen inte är så stor gick det utan större problem att se varifrån de elever kom som inte klarade sig. Det gick att se vilken lärare de hade haft och problem med att inte få betyg gick i ett rakt led till denne vart tredje år. Gjordes något? Nej. Varför?
Facket skyddade personen ifråga då man inte bara kan avskeda någon på det sättet.

Faktum är, att jag tycker hela systemet är för mesigt.
Lärare skriker gärna mycket och högt om att de vill ha höjda löner. Vem vill inte det?
Jämför jag min lön med någon inom vården är jag dock tyst för min är betydligt bättre trots att jobbet i mina ögon är lättare. Jag har inget slutgiltigt ansvar och det handlar inte om liv och död.
Jag kan dock som lärare, förstöra många år för eleverna utan att någonsin stå till svars för det.
Om 18 av 20 elever i en klass blir underkända på matte är det inte fel på eleverna.
MEN. Inget händer med den läraren. INGET.

Facket, om det är opolitiskt, kan många gånger vara bra men var går då gränsen för vad som är bra?
Att skydda en inkompetent lärare in absurdum?
För vems bästa är det då?
Läraren eller eleverna?

När jag läste på högskolan fick jag en lärare, som visserligen led av en sjukdom, men som inte kunde undervisa det han skulle. Vi klagade till rektorn och fick då beskedet att de faktiskt hade satt denna person på den lilla delen av kursen av den anledningen. HALLÅ?
Är det konstigt att de nyutbildade lärarna inte kan?

Jag hoppas, jag håller verkligen tummarna, att lärarutbildningen har blivit bättre. Jag håller verkligen tummarna för att eleverna ska få duktiga lärare som kan inspirera dem.
Jag anser att föräldrarna har det största ansvaret för sina barn men tätt efter kommer lärarna.

Jag är dessutom helt övertygad om att flummet som finns i dagens skola inte är bra. Jag tror på mer katederundervisning och ni får kalla mig gammelmodig då men jag är helt övertygad om att det flummiga system vi har nu är en stor del i att det finns så många elever med olika diagnoser. Diagnoser kräver ofta struktur och det är svårt att få det när det inte finns fastlagda rutiner för eleverna att följa.

PISA-undersökningen visar att den rödgröna rörans skolpolitik inte fungerar och jag hoppas verkligen att vi kommer få se skillnad i framtiden.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/nytt-svenskt-bakslag-i-pisa-studie