fredag 4 april 2014

Lärare mår sämst..

Populistisk?
Det finns människor i min politiska närhet som väldigt gärna använder det ordet när någon annan än dem själv har kommit på en bra idé. De själv är dock aldrig just populistiska.
Jag lär inte bli anklagad för det denna gång.

I en undersökning jag läste för många år sedan visade de på hur hög självmordsstatistik vi har i Sverige. Etiopien har noll. Det finns inga självmord där och anledningen var enligt några av dem att det inte fanns någon anledning att ta livet av sig när man kämpade varje dag för att överleva.
Tänkvärt.

Har vi det för bra?
Det känns många gånger så.
Man måste ha villa, två nya bilar, husdjur, en solsemester och en vintersemester om året. Barnen måste ha märkeskläder och alla nya tekniska prylar som kommer måste införskaffas. Detta gör i sin tur att vi måste jobba så mycket det går samtidigt som barnen ska växa upp på kommunala inrättningar för att sedan stressas i en macka för att hinna med gymnastiken, fotbollen, hockeyn och hästen. Ingen ro och ingen vila. Konstigt att många mår dåligt?
Att många känner sig stressade?

twitter.com
Lärare mår sämst. Jaha. Jag mår inte dåligt utan precis tvärtom av mitt jobb. Argumentet att jag faktiskt inte jobbar heltid brukar komma direkt. Nej, jag jobbar inte heltid längre och just "heltid" har jag aldrig jobbat. Med det menar jag att jag inte på många år jobbat en heltid som lärare. Anledningen är den att jag har prioriterat om mitt liv. När jag jobbat heltid som lärare har jag ändå skött politiken och allt annat vid sidan av, utan att gnälla. Jag trivs med att ha mycket att göra och anser inget jobbigare än man gör det. Jag har skrivit många hundra omdömen som av misstag blev raderade så jag fick skriva om dem allihop. Inget att gnälla över för det måste ändå göras så det var bara att sucka över sig själv och börja om. Jag minns nu att säkerhetskopiera det jag skriver.
Jag bestämde mig också den dag Lilleman kom hit, att han var värd all tid i världen vilket för oss innebar att vi prioriterade bort resor och annan "lyxproduktion" för att jag istället skulle kunna arbeta mindre och ha mer tid hemma. Vårt val och vårt bortfall av pengar och detta är upp till var och en.

Jag känner som så, att är du stressad över ditt arbete, oavsett om det är som lärare eller något annat, gå ner i arbetstid och gör något annat. Pengar är inte allt i världen och prioritera istället om vad du gör med dem.

Just gällande lärarna är jag väldigt skeptiskt till om deras arbete helt plötsligt hade känts mindre betungande med en stor löneförhöjning. Förenklade arbetsförhållanden är på väg för dem men annars är det så att den som idag väljer att bli lärare vet om detta. Jag har jobbat inom de flesta yrken och för mig är just läraryrket det outstanding bästa. Tycker du inte det så prova något annat!

http://www.svt.se/nyheter/sverige/undersokning-larare-mar-samst
http://www.svt.se/nyheter/#sverige/undersokning-larare-mar-samst?&_suid=139508599139607895160840411799
http://www.svt.se/nyheter/sverige/skolverket-kritiserar-fritidshemmen