måndag 14 april 2014

Vad är rasism?

Brandmän mot rasism. Vårdpersonal vill ha pins mot rasism.
Jag vet att jag sticker ut hakan men jag känner att det är dags för en uppdatering av detta. Vad är rasism?

"Rasism definieras i allmänhet som system av föreställningar, tro och förfaranden som baseras på en världsbild eller ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas raser."
"Ordet rasism kan i många fall användas i överförd mening, exempelvis baserat på hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, utan det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör."

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter."
Första artikeln i FNs deklaration om de mänskliga fri och rättigheterna.


Close.se
Rent krasst är det upp till var och en att vara rasist. Det är inte förbjudet att vara det. Den allmänna bedömningen av vad en rasist är, är många gånger att människor särskiljs på grund av sin hudfärg eller sitt ursprung. Du behandlar alltså alla med en speciell hudfärg på ett annat sätt. DU delar upp människor efter vilka de är, inte vad de gör. Vem avgör då vad de är?
De själv eller andra grupper av människor?
Med tanke på att alla människor är lika mycket värda är både rasisten (den som nu verkligen är det), den kristne och den med mörk hudfärg lika mycket värda. ALLA är det.
Det är sällan man har samma syn på sig själv som andra människor har men vem har rätt?
Andra? Eller du själv? Eller sanningen är någonstans i mitten?

Jag går in på facebookgruppen som heter "Brandmän mot rasism" där alla som vill får skicka in bilder och där finns många exempel på alla som nu är mot rasism. Vem är inte det?
Jag tror det finns få människor i Sverige som verkligen är rasister för till skillnad från vad många verkar tro handlar det varken om religion eller hudfärg, utan om grupper.

Jag ser att "Bikers" är mot rasism, på en bild iklädd en typisk MC-väst. En sådan väst måste (med förbehåll att jag fått det om bakfoten) Hells Angels godkänna om inte jag har helt fel för mig och det är anledningen till att polisen har koll på varenda liten klubb som har ett emblem på ryggen. De betalar för detta till HA.
De är mot rasism. Bra.
Vidare ser jag att olika fotbollsklubbar är mot rasism.
Ok. Det är bättre med supportrar som slår ihjäl andra människor?
Det är inte samma sak, jag vet, men skillnaderna är i mina ögon inte många.
Då hatet riktas mot en viss grupp, är det en form av rasism.
Det är ju inte så att supportrarna från AIK slår sina likar, de går på de grupper av människor som tillhör en annan klubb. Rasism, då de bedömer individer efter vilka de är och inte efter vad de gör. De är exempelvis AIK-supportrar. Vad de jobbar med spelar ingen roll, inte heller var de kommer från eller hur gamla de är.

Människor i hela Sverige gör nu uppror på sina arbetsplatser för att de är mot rasism. Anledningen är att en partiledare (vars politik jag inte försvarar utan den får stå för dem, jag är Moderat) gör besök på olika ställen runt om i Sverige. Som partiledare är det inte något ovanligt att man åker Sverige runt och besöker olika verksamheter. Speciellt inte när det är valår. Det hade tvärtom varit väldigt märkligt om partiledarna inte var ute och jagade väljare. Människor har all rätt att protestera, även om jag fortfarande inte förstår varför man inte istället bara ignorerar det man inte vill höra om, så att partiet i fråga undgår för mycket publicitet. Det kallas för demokrati det vi har i Sverige och det innebär att alla får tycka och rösta som de vill.

I Sverige har vi demokrati. Media styrs till största del av människor med rödgröna åsikter och nyheterna färgas därför efter detta. Om du nu inte gillar någons åsikt?
Om vänstern kommer på besök, ska vi skapa facebooksidor som heter "brandmän mot kommunism" då? Min gissning är att vi kan hitta på något för alla partier istället för att ta tag i politiken som förs.

Min gissning är vidare, att med tanke på att de är Sveriges tredje största parti, har de sympatisörer inom alla yrkeskategorier vilket bygger vidare på min tanke att det förmodligen främst är vänsterfolk som jagar upp sig över detta. Vem är egentligen rasist med tanke på att det betyder att man särfördelar en viss grupp av människor?

I Blekinge vill nu vårdpersonal börja använda pins som ska stå för att de är mot rasism. Det finns regler mot att bära någon form av politiskt budskap och det anser jag inte det vara. Faktum kvarstår dock att det är lagligt att vara rasist och hur gör de då? Ska denna person ha sämre eller ingen vård alls? Är det ok att ha religiösa symboler då?
Ska patienten komma in och känna sig ovälkommen då denne inte har en åsikt som passar?
För mig är det glasklart. Alla personer som jobbar inom ett område där de träffar människor; poliser, brandmän, vårdpersonal, skolpersonal, lärare och så vidare, ska inte ha varken pins eller symboler på sig. Ingenting! De ska stå lika inför alla människor och jag tycker det är helt fel att göra på detta sätt.

De är mot rasism?
Ja, vem är inte det?
Det hade varit väldigt kul att se exakt hur de ska peka ut dessa rasister för är det så att de väljer att peka ut alla inom ett visst parti, en viss religion eller en viss folkgrupp.. (oavsett vilka de är) då undrar jag om de fortfarande inte har förstått att rasism är hat och särfördelande riktat mot en viss grupp:
"Ordet rasism kan i många fall användas i överförd mening, exempelvis baserat på hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, utan det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör."

"Jag håller inte med dig om din åsikt, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att uttrycka den".

För mig är ALLA människor, för det är just det vi är; människor, lika mycket värda och jag skulle aldrig få för mig att använda en pin eller vara med i en grupp som försöker göra skillnad på oss oavsett vilka åsikter som finns.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5834662
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism
http://www.umo.se/Vald--krankningar/Rasism/
http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/rasism/rasism-och-framlingsfientlighet